Gebrek aan kennis nekt kwart werknemers
DEN HAAG/ROTTERDAM. Van alle werknemers zegt bijna een kwart (23 procent) dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van de dinsdag gepresenteerde uitkomsten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.
Vooral in de bedrijfstak informatie en communicatie zegt ruim 27 procent van de werknemers achter te lopen. Zo geeft een relatief groot deel van de ict’ers aan dat het werk zodanig veranderd is dat zij nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de hoge snelheid van technologische ontwikkelingen en vernieuwingen in deze branche.
Maar ook in de bouw missen relatief veel werknemers naar eigen zeggen belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektriciens en loodgieters. Automonteurs, mensen in de reclame en marktonderzoek en industrieel ontwerpers melden dezelfde problemen,
Deze werknemers zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten. Ook zijn ze minder tevreden over hun werk; ruim 12 procent is zelfs zeer ontevreden. Vooral in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar zijn relatief veel werknemers die zeggen nieuwe kennis of vaardigheden te missen om hun werk goed te kunnen doen.
Ferry Koster, bijzonder hoogleraar innovatieve samenwerkingsverbanden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, noemt de uitkomsten van het CBS-onderzoek opvallend. „Er blijkt uit dat er nogal wat gaande is op de arbeidsmarkt. Er zijn veel technologische veranderingen in de diverse bedrijfstakken. Werkgevers en werknemers weten daar kennelijk niet in alle gevallen goed mee om te gaan. Dat kan aan de werknemers zelf liggen, maar ook aan de werkgevers die onvoldoende in hen hebben geïnvesteerd.”
Voor werknemers is het volgens Koster belangrijk dat ze greep hebben op hun eigen werk en loopbaan. „Als ze het gevoel hebben die greep te verliezen, doen werknemers er goed aan dit tijdig met hun leidinggevende te bespreken, zodat er samen kan worden gekeken naar oplossingen. Dat kan bijvoorbeeld door extra scholing, aanpassing van het werk of uitwisseling met collega’s binnen of ook buiten de eigen organisatie.” Voor het eerst zijn er meer mensen uitgevallen voor de arbeidsmarkt door psychische klachten dan door lichamelijke, zo blijkt uit andere CBS-cijfers waarvan Trouw vanmorgen melding maakt. Ruim 415.000 mensen zijn arbeidsongeschikt vanwege een psychische aandoening of gedragsstoornis. Het zijn vooral tieners die kampen met psychische problemen: 85 procent van de ruim 72.000 arbeidsongeschikte jongeren onder de 25 jaar zit thuis vanwege stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar zijn er de afgelopen vijf jaar bijna 30.000 arbeidsongeschikten met een psychische stoornis bij gekomen.