Senatoren proberen stemmen te winnen
DEN HAAG. De leden van Provinciale Staten kiezen volgende week dinsdag de leden van de Eerste Kamer. Dinsdag deden de lijsttrekkers uit de Senaat een uiterste poging om stemmen te winnen.
Tenminste, zo werd het lijsttrekkersdebat in het Haagse perscentrum Nieuwspoort gepresenteerd, maar uit een eerste peiling door presentator Bert van Sloten aan het begin van het debat bleek al dat alle aanwezige Statenleden allang weten op wie ze stemmen.
Achter de schermen is er wel een tombola gaande over de verdeling van de restzetels. Om die terecht te laten komen bij de eigen of bij bevriende fracties, moeten sommige Statenleden dinsdag stemmen op een kandidaat van een andere partij. Maar de lijsttrekkers van de Eerste Kamerverkiezingen weten van die processen niets af. Zeiden ze dinsdag.
Dé grote vraag voor dinsdag is of de coalitie van VVD en PvdA met de constructieve oppositie van D66, ChristenUnie en SGP de nipte meerderheid behoudt. Daar hangt veel van af voor het kabinet. Maar die vraag kwam dinsdag níét aan de orde.
Desalniettemin leverde het debat wel een aantal nieuwtjes op. Allereerst dat de senatoren bunzig zijn van een nieuwe ronde van provinciale herindeling zonder dat eerst een fundamenteel debat over de taken en bevoegdheden van provincies is geweest.
Ook gaan Eerste Kamerleden in de komende zittingsperiode vaker overleggen met Statenleden. Verder zullen de senatoren zich buigen over nut en noodzaak van de Eerste Kamer zelf. Binnenkort gaat er een commissie aan de slag. De tweede presenator van de bijeenkomst, Kees Boonman, denkt dat dit proces niet zal leiden tot veranderingen: „We weten dat het lang gaat duren én we weten waar het rapport belandt.”
CU-lijsttrekker Kuiper presenteerde een plan om in de komende periode eens kritisch te kijken naar de regeldruk en de uitvoerbaarheid van wetten. Alleen D66 was daar direct enthousiast voor. Iedereen erkende wel dat het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven zuchten onder een teveel aan regels.
SGP-lijsttrekker Schalk presenteerde dinsdag een nieuwe betekenis van de letters van zijn partij: Sociaal, Gezond en Principieel. „Weet ik eindelijk waar de SGP voor staat”, grapte SP-lijsttrekker Kox na afloop.