Binnenland

Vissers botsen keihard met Greenpeace

URK. Nederlandse vissers liggen overhoop met Greenpeace. De milieuorganisatie gooit zwerfkeien in de Noordzee om aandacht te vragen voor natuurbescherming. De zeelui spreken van een gevaarlijke actie.

J. Visscher
19 May 2015 15:59Gewijzigd op 15 November 2020 19:02
Urker kotters. Beeld RD
Urker kotters. Beeld RD

,Milieuterroristen”, zijn het. De Urker vissersvrouw Anja Keuter heeft geen goed woord over voor de actie van Greenpeace.

De milieuorganisatie dumpt sinds vorige week grote stenen in de Klaverbank, een gebied in de Noordzee, ,als protest tegen het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen.”

Met een oppervlakte van zo’n 1200 vierkante kilometer vormt de Klaverbank zo’n 2 procent van de Nederlandse Noordzee.

Furieus

Vissers zijn furieus over de stenenactie van Greenpeace in de Klaverbank. ,De vissers hebben het recht om in de Klaverbank te vissen’’, aldus Keuter dinsdag. Ze is in Urk gemeenteraadslid voor de lokale partij Unie Gemeentebelangen en ontpopte zich de afgelopen week in tal van media tot spreekbuis voor de vissers.

De vissers willen Greenpeace voor de rechter slepen. Keuter deed recent aangifte, en kan naar eigen zeggen op 400 steunbetuigingen van vissers rekenen. De zeelui hebben de bekende advocaat mr. Geert-Jan Knoops in de arm genomen.

Omgekomen

De stenen van Greenpeace brengen niet alleen vismateriaal in gevaar, maar ook de vissers zelf, stelt Keuter. ,Het vistuig van een kotter kan blijven haken achter zo’n steen. Daardoor kan het schip kapseizen. In 1997 is daadwerkelijk een kotter omgetrokken doordat het schip achter een steen bleef haken. Daarbij is een jonge Urker visser omgekomen. Stel dat er binnenkort in de Klaverbank een kotter kapseist doordat er een grote steen op de bodem ligt. Is dat een steen van Greenpeace? Stel dat er een visser om het leven komt. Hoe reageert Greenpeace na zo’n ongeval? Zeggen ze dan: ,Het spijt ons geweldig?” Het moet een keer klaar wezen met dit soort acties.”

Dat Greenpeace aan vissers de coördinaten doorgeeft van de plekken waar de stenen zijn gedumpt, kan de vissersvrouw niet overtuigen. ,Stel dat zo’n steen een stukje verschuift op de zeebodem, dan kloppen die coördinaten niet meer. Bovendien gaat de overheid, Den Haag of Brussel, over afsluiting van visgebieden. Greenpeace niet.”

Schroot

Dat de Noordzee volgens Greenpeace ,vervuild, overbevist en uitgeput” is, noemt Keuter ,grote onzin.” ,De Noordzee is de meest beschermde zee ter wereld. Vissers hebben er zelf ook belang bij dat de visstand op peil blijft. Ze hebben aandacht voor duurzame visserij en beseffen dat er regels nodig zijn. Vissers willen na hun loopbaan niet dat hun schip bij het schroot gaat, maar dat hun kinderen en kleinkinderen ook hun boterham op het water kunnen verdienen.”

De afgelopen dagen stuurden vissers stenen op naar Greenpeace. Gisteren werden een paar pallets met stenen bezorgd bij het kantoor van Greenpeace Nederland. De reactie van de vissers kan rekenen op sympathie van onder meer CDA-Kamerlid Geurts, CU-voorman Slob (,steengoede actie”) en SGP-Kamerlid Dijkgraaf.

Vissersvrouw Keuter noemt de reactie van de vissers ,ludiek”. ,Ik kan er wel om lachen. Je doet er niemand kwaad mee. Maar zelf pak ik Greenpeace liever keihard aan via een juridische procedure.”

Flauw

Campagneleider Tom Grijsen van Greenpeace spreekt tegen dat de stenenactie vissers in gevaar brengt. ,Ik kan me voorstellen dat vissers het niet eens zijn met onze actie. Maar het is flauw om te zeggen dat de vissers in levensgevaar zijn. Onze actie is niet onverantwoord. De vissers zoeken spijkers op laag water. In de Klaverbank liggen van nature al veel stenen. We hebben de afgelopen week zo’n tien stenen neergelegd, en daar komen er de komende dagen nog enkele tientallen bij. ”

Grijsen benadrukt dat de coördinaten van de grote stenen breed zijn verspreid, ook onder vissers. ,De vissers kunnen dus om zo’n steen heenvaren. Zo’n grote kei wordt geen kilometers verplaatst. Als zo’n steen al een meter verschuift op de zeebodem, kan een visser even enige afstand houden van de coördinaten. Daar komt bij: Juist in het gebied in de Klaverbank waar we de stenen hebben neergelegd, komen de vissers al nauwelijks.”

De Greenpeace-campagneleider ziet een eventuele rechtszaak ,met vertrouwen” tegemoet. ,Het slaat nergens op als mevrouw Keuter ons milieuterroristen noemt. In 2011 hebben we ook al zwerfkeien in de Klaverbank gelegd. Eerst zei toenmalig staatssecretaris Atsma (Milieu) dat Greenpeace de Waterwet had overtreden. Maar vorig jaar stelde de Raad van State dat we destijds niet onrechtmatig hebben gehandeld bij onze stenenactie.”

Haaien

Met de keienactie wil Greenpeace bereiken dat de Nederlandse overheid werk maakt van bescherming van de Noordzee, zegt Grijsen. ,De Klaverbank is aangemerkt als Natura-2000-gebied, maar daadwerkelijke natuurbeschermende maatregelen blijven maar uit. Er wordt al jarenlang vergaderd, maar bescherming van de Noordzeenatuur komt nauwelijks van de grond. Vergeleken met een eeuw geleden is nog maar 40 procent van de zeenatuur over. Zo zijn er in de Noordzee nauwelijks nog haaien en zeepaardjes te vinden en zijn oesterbanken verdwenen.”

Grijsen wil niet verhelen dat vissers ,goede dingen” doen met het oog op de natuur. ,Er zijn beheersplannen en er is aandacht voor duurzame visserij. Zo vind ik de pulskorvisserij (waarbij gebruik gemaakt wordt van stroomstoten, JV) een beperkte verbetering ten opzichte van de boomkorvisserij, waarbij de zeebodem wordt omgeploegd. Goed is als vissers selectief vissen, onbedoelde bijvangst proberen te beperken en afval uit zee meenemen naar de wal. Een gezonde Noordzee is in het belang van ons allemaal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer