Buitenland

Relatie tussen Israël en Duitsland is uitstekend, maar blijft dat zo?

BERLIJN/JERUZALEM. Duitsland en Israël kennen warme relaties. Dat bleek deze week opnieuw toen de Israëlische president Reuven Rivlin in Duitsland op bezoek was, terwijl de Duitse minister van Defensie naar Israël ging. Als het aan politici uit beide landen ligt, wordt de samenwerking verder opgeschroefd, ondanks de meningsverschillen.

Alfred Muller
16 May 2015 19:17Gewijzigd op 15 November 2020 18:58
De Duitse president Gauck (l.) met zijn Israëlische ambtgenoot Rivlin op een jongerencongres in Duitsland. beeld GPO
De Duitse president Gauck (l.) met zijn Israëlische ambtgenoot Rivlin op een jongerencongres in Duitsland. beeld GPO

Donderdag rondden de Israëlische president Rivlin en zijn vrouw Nechama een driedaags staats­bezoek aan de Bondsrepubliek af om vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen te markeren.

Rivlins Duitse ambtgenoot, Joachim Gauck, een erewacht, en Israëlische en Duitse school­kinderen verwelkomden de Israëlische president maandag bij het paleis Bellevue in Berlijn.

Beide leiders wisselden van gedachten over het belang van de bilaterale relaties. Ze spraken ook de wens uit om de warme en positieve banden tussen beide landen verder te versterken. „Wat onze naties hebben bereikt in de afgelopen vijftig jaar en wat we nog steeds bereiken op het gebied van sociale relaties, economie en veiligheid, is ongelooflijk”, zei Rivlin.

Rivlin noemde het „ongelooflijk” wat beide landen voor elkaar betekenen op het gebied van sociale kwesties, economie en veiligheid. De betrekkingen zijn gebaseerd op gezamenlijke democratische waarden, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten. Maar hij liet ook een waarschuwing horen. „Als we naar de wereld om ons heen kijken, zien we met grote zorg overal op straat de opkomst van antisemitisme en racisme. Het is onze plicht om samen als Israëliërs en Duitsers, als democratieën en als deel van de mensheid op te staan tegen deze vreselijke kwaden.”

Rivlin ging ook naar Platform 17, vanwaar de nazi’s tussen oktober 1941 en de lente van 1945 55.000 Joden deporteerden naar Auschwitz. Verder ontmoette hij de minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. Na afloop van een gesprek met bondskanselier Angela Merkel vroegen beide leiders twintig jonge Duitsers en Israëliërs naar hun visie op de toekomst van de relaties tussen de twee landen.

Deze week was intussen de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, in Israël op bezoek. Ze sprak met de Israëlische defensieminster, Moshe Ya’alon, over bilaterale samenwerking. De Deutsche Welle wees er op zijn website op dat Angela Merkel in 2008 zei dat de bescherming van Israëls veiligheid deel is van Duitslands staatsfundament.

In de eerste helft van 2014 was Israël het land dat op twee andere landen na de meeste Duitse wapens ontving. Israël kocht van Duitsland zes Dolphin-onderzeeërs, waarvan de eerste in 1999 werd geleverd. Twee Dolphins zijn inmiddels gearriveerd, twee andere moeten nog komen. Deskundigen vragen zich volgens de Deutsche Welle af of Israël de boten uitrust met nucleaire wapens als afschrikmiddel tegen Iran.

Maandag sloten Duitsland en Israël ook een akkoord over de verkoop van vier Duitse patrouille­schepen voor 430 miljoen euro, waarvan Berlijn er 115 miljoen voor zijn rekening neemt. Het ministerie van Defensie zei dat Israël de boten wil gebruiken om zijn gasvelden voor de kust te beschermen. Ya’alon onthulde verder dat Duitsland Israël vier Patriotbatterijen voor lucht­afweer heeft gegeven.

Ondanks de samenwerking bestaan er belangrijke meningsverschillen tussen beide landen. Duitsland zou –evenals andere Europese landen– graag zien dat er een tweestatenoplossing komt voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De vraag is of de betrekkingen in de toekomst van dezelfde kwaliteit zullen blijven.

Duitsland vergeet ook de relaties met de Palestijnen niet. 
De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zei 
deze week dat Duitsland een nieuwe contributie van 37 miljoen euro heeft aangekondigd om Palestijnen in Gaza te helpen. Dat brengt de totale Duitse hulp aan UNRWA op 80 miljoen euro.

Duitsland is de een na grootste supporter van UNRWA-programma’s in respons op de crisis na het uitbreken van oorlog tussen de Hamasbeweging en Israël. Bij het conflict werden meer dan 9000 huizen van Palestijnse vluchtelingen geheel of gedeeltelijk verwoest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer