Binnenland

Veel mis met medische overdracht

Bijna 800.000 volwassenen zijn ooit het slachtoffer geweest van een foute overdracht van informatie tussen zorgverleners. Ze kregen verkeerde medicijnen, een verkeerde operatie of behandeling of ze konden niet worden geholpen.

Binnenlandredactie
19 February 2004 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Een elektronisch patiëntendossier kan veel van deze problemen voorkomen, bleek vanmorgen tijdens de overhandiging van het rapport ”Dan had ik die medicijnen nooit geslikt” aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Deze noemde de resultaten „onthutsend.” Hij zei erop te staan dat het landelijk elektronisch medicatiesysteem in 2006 wordt ingevoerd. Dit kost 50 tot 100 miljoen euro.

Eenderde van de slachtoffers, een kwart miljoen mensen, ondervindt lichamelijke gevolgen van de fouten in de medische overdracht. Bij de helft van hen zijn deze gevolgen blijvend. Naar schatting zijn zo’n 50.000 mensen in de WAO terechtgekomen als gevolg van fouten bij de overdracht van medische informatie. Bij 36.000 mensen gaat het om volledige, bij 14.000 mensen om gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Dit brengt veel kosten met zich mee. Volgens een voorzichtige schatting bedragen die 1,4 miljard euro per jaar. Hiervan bestaat 750 miljoen euro uit WAO-uitkeringen, 400 miljoen euro uit kosten voor de werkgevers en de werknemers en 300 miljoen euro uit zorgkosten.

De helft van de slachtoffers ondervindt gevolgen op emotioneel terrein. Ruim 400.000 mensen zijn boos, voelen zich machteloos of hebben angst als gevolg van de slechte communicatie tussen de zorgverleners.

De fouten ontstaan doordat zorgverleners het medisch dossier van de patiënt niet goed hebben bijgehouden. Ook ontstaan er fouten doordat zorgverleners het medische dossier van de patiënt niet goed (kunnen) inkijken.

De meest voorkomende fout is het verstrekken of voorschrijven van verkeerde medicijnen (44 procent). Daarna volgt het niet kunnen worden behandeld als gevolg van gebrek aan informatie (25 procent), een verkeerde operatie of behandeling (24 procent) of een planningsfout (18 procent). Jaarlijks zijn er 90.000 opnames door medicatiefouten.

In totaal zou het gaan om 1,3 miljoen overdrachtsfouten. Volgens het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), die het onderzoek lieten uitvoeren, kan een groot deel van de fouten worden voorkomen door de invoering van een goed functionerend elektronisch patiëntendossier (EPD). Ook 86 procent van de ondervraagde patiënten denkt dat het aantal overdrachtsfouten door een EPD zal afnemen.

Het Nictiz, waarin bijna alle zorgkoepels zijn vertegenwoordigd, en de NPCF roepen zorgverleners ertoe op ervoor te zorgen dat het EPD met spoed wordt gerealiseerd.

Als eerste stap worden dit jaar in een aantal proefregio’s in Nederland elektronische medicatiedossiers ingevoerd. Doel is dat alle bevoegde zorgverleners de medische geschiedenis van iedere Nederlander kunnen inzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer