Binnenland

Ouderwets genieten in 100-jarige Speeltuin Nederhemert

NEDERHEMERT. Ook op een doordeweekse middag is het druk in Speeltuin Nederhemert. In de uitspanning, die deze maand haar 100-jarig bestaan viert, houden moeders hun kroost in de gaten; opa’s en oma’s volgen hun kleinkinderen naar draaimolens, glijbanen en schommels.

André Bijl
15 May 2015 14:53Gewijzigd op 15 November 2020 18:57
Ouders die met hun kinderen naar Speeltuin Nederhemert gaan ontdekken dat er sinds hun jeugd weinig veranderd is. beeld André Bijl
Ouders die met hun kinderen naar Speeltuin Nederhemert gaan ontdekken dat er sinds hun jeugd weinig veranderd is. beeld André Bijl

Op het bijbehorende terras genieten passerende fietsers van koffie met gebak of een pannenkoek. „Het is hier zo heerlijk nostalgisch”, verzucht een van hen.

Het is inderdaad net of de tijd hier heeft stil gestaan. De Kasteellaan, die toegang geeft tot de speeltuin, is omzoomd door fraaie, eeuwenoude bomen en de speeltuin zelf is een idyllisch plekje in het groen, overschaduwd door hoge kastanjes.

De speeltuin in Nederhemert-Zuid is een van de oudste in gebruik zijnde speeltuinen van Nederland. In het voorjaar van 1915 plaatste de familie Van der Werken uit Nederhemert de eerste schommel en wip „ten behoeve van recreatie.” Nu, 100 jaar later, is de speeltuin uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving.

„De sfeer van de jaren vijftig en zestig proberen we zo veel mogelijk in stand te houden. Dat lukt aardig door onze uitstraling, maar ook door de speeltoestellen”, zegt Richard Kastelijn, die het familiebedrijf runt. „Vaders en moeders, opa’s en oma’s komen hier met hun kinderen en kleinkinderen en ontdekken dat er maar weinig is veranderd. En dat willen we graag zo houden.

Het in stand houden van de oude speeltoestellen kost wel veel geld. „Als er wat kapot gaat, zijn er bijna geen onderdelen meer te krijgen. Die moeten we dan laten maken. Wat het meeste trekt? De ouderwetse kabelbaan is populair, maar ook de hoge glijbaan en de schuitjesschommel zijn geliefd.”

Opa en oma Van Boekel uit Vlijmen genieten met hun kleinkinderen met volle teugen van hun middagje uit. „We komen hier een paar keer per jaar. Als ze bij ons logeren, is dit ons vaste uitstapje. Dertig jaar geleden kwamen we hier al met onze eigen kinderen. De kleinkinderen vinden het hier geweldig en wij ook. Het is zo authentiek. Geen mechanische apparaten en zo. Weet je wat ook zo charmant is? Alleen de kinderen betalen, de begeleiders mogen gratis naar binnen.”

Liesbeth Maatsen uit Kerkdriel is minstens zo enthousiast. „Als de kleinkinderen bij ons logeren, staat een bezoek aan deze speeltuin hoog op hun verlanglijstje. Ze vinden het met het jaar leuker worden. Zij hebben er lol in en ik ook. Een heerlijk middagje uit. En betaalbaar. De entree is 1,50. Ongekend.”

Wat de gemoedelijkheid versterkt: de speeltuin kent geen vaste sluitingstijd; die is afhankelijk van het weer en de drukte.

Per jaar komen er zo’n 15.000 kinderen naar de jubilerende speeltuin. Uit Nederhemert en wijde omgeving. De speeltuin is ook populair bij veel grote gezinnen in de regio die op woensdagmiddagen, zaterdagen, tijdens vakanties, maar ook bij verjaardagsfeestjes volop gebruikmaken van de uitspanning.

„Ze zijn van harte welkom, maar het zijn niet altijd m’n beste klanten”, bromt Kastelijn. „Weet je: we zijn ook gewoon een bedrijf. De entree houden we laag en dat geld gebruiken we voor het onderhoud van de toestellen. Bovendien mogen volwassenen gratis naar binnen, dus moet ik mijn inkomen met de horeca verdienen. Daarom is het niet toegestaan meegebrachte dranken en eten te gebruiken. Ik snap best dat het voor gezinnen aantrekkelijk is om hun eigen broodjes mee te nemen, maar wij zijn echt afhankelijk van de vertering.”

Om de sfeer van vroeger te accentueren, overweegt Kastelijn overigens het zogeheten Apenorkest weer een plaatsje te geven in de speeltuin. Dat is een automaat waarin dieren muziek maakten als er een kwartje in werd gegooid. „De kinderen stonden er altijd met open mond naar te kijken. Tijdens onze jubileumweken zet ik een collectebus neer. Als dat genoeg oplevert, probeer ik zo’n apparaat aan te schaffen. Al zal dat niet meevallen: ze zijn amper meer te krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer