Binnenland

Rechter ontslaat bewindvoerder Stok

Op verzoek van Arie Stok zelf heeft de rechtbank in Dordrecht woensdag de curator in zijn persoonlijk faillissement ontslagen. De voormalige uitbater van piramidespel Orpiton betoogde dat bewindvoerder Hamm in zijn zakelijk en persoonlijk faillissement tegenstrijdige belangen behartigt. „Om die schijn te vermijden”, stelde de rechter daarom een nieuwe bewindvoerder aan.

Van een medewerker
19 February 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

De afgelopen drie jaar verrichte mr. Hamm uit Dordrecht onderzoek naar de verdwenen beleggingen in Orpiton. Meer dan 10.000 gedupeerden investeerden in ruim 14 miljoen euro. De curator vond geen geld, maar deed wel aangifte wegens faillissementsfraude. Dat leidde twee weken geleden tot de veroordeling van Arie Stok.

Op initiatief van de curator verklaarde het gerechtshof in Den Haag de leider van het piramidespel ook persoonlijk failliet. Hamm wierp zich meteen op als curator in dit faillissement om ook toegang te krijgen tot de persoonlijke tegoeden van Stok.

Stok meent dat er conflicterende belangen zijn ontstaan omdat zijn bedrijf geld tegoed heeft van de bestuurder. De curator moest daardoor vorderen én incasseren. In de praktijk hoefde dat volgens Hamm geen problemen op te leveren, omdat al de beleggingen toch zijn verdwenen.

Curator Hamm legt zich neer bij de beslissing van de rechtbank. Hij heeft veel vertrouwen in de nieuwe curator die zich met „een nieuwe, frisse kijk” op het onderzoek kan storten. Hamm noemt het wel „vreselijk jammer” dat hij zelf niet de kans krijgt om Stok binnenstebuiten te keren. Het verzoek van Arie Stok om ook rechter-commissaris mr. P. de Heij te vervangen, wees de rechtbank af.

Arie Stok heeft, zoals hij al aankondigde, hoger beroep aangetekend tegen de veroordeling in zijn strafzaak. Dat bevestigde een woordvoerder van het openbaar ministerie in Dordrecht woensdag. De rechter veroordeelde Stok twee weken geleden tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het ontbreken van een boekhouding en een vergunning voor het werven van beleggers. De straf viel hoger uit dan de eis van het OM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer