Binnenland

Ouderen zitten vaak krap bij kas

Ouderen moeten steeds vaker de eindjes aan elkaar knopen. Er zijn groepen ouden van dagen die tegen de armoedegrens aanzitten. Regelingen voor hulpmiddelen en bijstand zijn te ingewikkeld en te versnipperd.

ANP
19 February 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Dat zijn een paar van de woensdag gepresenteerde eerste bevindingen van de commissie buitenparlementaire enquête koopkracht ouderen.

Tijdens deze nieuwe actiemethode van vijf ouderenorganisaties kwamen tien getuige-deskundigen aan het woord. Onder hen waren kamerleden, een bejaarde met smalle beurs en kolonel Bosshardt van het Leger des Heils. CDA-Tweede-Kamerlid Verburg erkende tijdens haar verhoor dat ouderen gebukt gaan onder armoede. „Dat is al een paar jaar aan de gang.”

De vele regels zijn zo moeilijk verwoord dat ouderen er van afzien ze te benutten, concludeert de buitenparlementaire enquêtecommissie. „Brieven zijn zo ingewikkeld dat veel ouderen ze niet eens meer lezen”, zei kolonel Bosshardt. De bejaarde heilsoldate memoreerde het geval van een bejaarde die in een brief van twee kantjes te horen kreeg dat haar recht op thuiszorg van drie uur naar drie uur en vijf minuten was gestegen.

Zelfs ambtenaren kunnen vaak geen wijs meer worden uit de vele regelingen, zeggen de ouderenbonden, waardoor er verschillen in uitleg van de regels en dus rechtsongelijkheid ontstaat. Een getuige-deskundige van budgetonderzoeker Nibud bevestigde dit. Bij een eerder onderzoek naar de koopkracht van ouderen braken de deskundigen van het budgetinstituut zich het hoofd over de ingewikkelde regels voor ouderen.

Vandaar dat de enquêtecommissie met de aanbeveling op de proppen kwam om bij een noodzakelijke reparatie van de koopkracht van ouderen regelingen samen te voegen, te harmoniseren en begrijpelijker te maken. Nog beter zou het zijn het inkomen van bejaarden landelijk te regelen in plaats van achteraf met allerlei lapmiddelen de koopkracht te repareren.

De conclusies die de enquêtecommissie na een dag getuigenverhoren trok, sloten overigens naadloos aan bij de noodkreet van de ouderenbonden na Prinsjesdag vorig jaar. Bezuinigingen op huursubsidie, in de thuiszorg en op medische voorzieningen zouden vooral ouderen fors treffen, lieten de bonden toen al weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer