Commandant: Toestand landmacht lijkt op die in jaren ’30
UTRECHT. De Koninklijke Landmacht staat machteloos tegen de nieuwe, geavanceerde Russische gevechtstank, de Armata T-14.
De hoogste baas van de landmacht luidt de noodklok over de slagkracht van het leger. De landmacht is kwetsbaar geworden, zegt generaal Mart de Kruif in de jongste uitgave van de ”Landmacht”, naar aanleiding van de omvangrijke herbewapening van de Russen. Nederland kan met de huidige middelen op de grond weinig uitrichten tegen de Russische T-14, concludeert De Kruif.
De generaal waarschuwt dat fysieke aanslagen „niet ondenkbaar” zijn. „Nederland is niet uitgesloten als gevechtsveld.” De Kruif wijst erop dat Nederland in het cyberdomein al wordt aangevallen. Herstel van de krijgsmacht voor onze veiligheid vergt volgens de hoge militair „reparatie, veel reparatie.”
De Kruif reageert met zijn waarschuwing op een rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Dit belangrijke adviescollege voor de regering pleitte eind vorige maand voor een miljardeninvestering in de krijgsmacht, omdat het leger weinig kan uitrichten bij een eventuele geweldsescalatie aan de grens met Rusland of in het Midden-Oosten.
De slagkracht van het leger moet „snel omhoog”, benadrukt De Kruif. Nederland heeft de afgelopen jaren al z’n Leopard 2-tanks wegbezuinigd. Nederland zet nu samen met Duitsland een tankeskadron op. Nederland beschikt in de opslag nog over zeventien Leopard 2A6’s. Duitsland heeft onlangs honderd Leopards geherintroduceerd.
De Nederlandse krijgsmacht heeft tot nu toe bij inzet in een relatief operationele luxe verkeerd van een groot conventioneel overwicht over de tegenstander en veel ondersteuning vanuit de lucht. „In een grootschalig conflict heeft de luchtmacht zijn handen vol aan het beheersen van het luchtruim”, analyseert De Kruif. De landmacht kan daarom veel minder rekenen op luchtsteun. „We zijn meer op onszelf aangewezen.”