Kerk & religie

Dr. M. J. Paul: Vertaalslag gereformeerd belijden wenselijk

EDE. Het gereformeerd belijden is van blijvend belang. Wel is een vertaalslag wenselijk, stelde dr. M. J. Paul dinsdag. „Velen beschouwen de eigen traditie vooral als waardevol als die in verbinding gebracht kan worden met de vragen van onze tijd.”

Van onze verslaggever
13 May 2015 11:32Gewijzigd op 15 November 2020 18:54
EDE. Aan de CHE in Ede werd dinsdagavond het minisymposium ”Hbo-theologen on the crossroads” gehouden. beeld Niek Stam
EDE. Aan de CHE in Ede werd dinsdagavond het minisymposium ”Hbo-theologen on the crossroads” gehouden. beeld Niek Stam

Dr. Paul sprak dinsdag op een minisymposium van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond Johannes Calvijn binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Aanleiding was het dertigjarig bestaan van de hogeschool, het terugtreden van dr. J. Hoek als directeur en het aantreden van dr. Paul als nieuwe directeur-bestuurder. Het thema van de bijeenkomst was: ”Hbo-theologen on the crossroads”.

„Bij studenten komt vaak de vraag naar boven wat de kerk vandaag nodig heeft om te overleven en om wervend in deze cultuur te staan”, aldus dr. Paul. „Velen beschouwen de eigen traditie vooral als waardevol als die in verbinding gebracht kan worden met de vragen van onze tijd.”

Extra input

In zijn bijdrage zoomde dr. Paul in op vijf nieuwe doelen die de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond (THGB) zich stelt. Allereerst is het de hogeschool, die als samenwerkingspartner betrokken is bij de opleiding leraar godsdienst en levensbeschouwing en de opleiding voor godsdienst pastoraal werk aan de CHE te Ede, te doen om het ondersteunen van studenten tijdens hun studie. Begeleiding is tijdens de studie –„een fase van verbreding en soms ook van verwarring”– van groot belang, aldus dr. Paul.

Die begeleiding moet ook doorgaan als de hbo-studenten theologie afstuderen. „Juist om wat extra input te geven. Ik hoop dat predikanten en deskundigen uit onze kring hieraan mee willen doen.”

Verder is er meer behoefte aan het vormgeven van een eigen identiteit, stelde dr. Paul. „Zeker na de recente reorganisatie van de opleiding, waardoor de meer evangelische en de meer reformatorische stromingen in elkaar geschoven zijn.”

Afstemming

Ook acht de THGB het wenselijk zich te richten op de afgestudeerden. „De positie van kerkelijk werkers is niet altijd gemakkelijk, omdat kerkenraden en predikanten er weinig ervaring mee hebben. Ook sluit het aanbod van bij- en nascholing in de kerk niet altijd goed aan op kerkelijke werkers.”

Ten slotte is de afstemming van hbo en universiteit van groot belang, zowel vanwege de doorstroming naar bestaande universiteiten, maar ook vanwege de verwachte Gereformeerde Theologische Universiteit.

Israël

In een terugblik op de jaren dat hij directeur was, gaf dr. Hoek aan de hand van acht boekjes die naar aanleiding van lezingen bij de THGB verschenen zijn, uitleg over het gevolgde spoor. Bij het zesde deeltje, ”Profetisch licht”, benadrukte de scheidende directeur de bijzondere band die de THGB voelt met Israël. „We hebben hoop voor Israël én de kerk in het licht van het profetische Woord. Dit Woord moeten we zorgvuldig lezen, en niet door de bril van een of andere vervangingstheologie.”

Ingaande op de ontwikkelingen in het kerkelijke werkveld stelde missionair werker Henk Boerman, die later dit jaar bij de IZB aan de slag gaat als coördinator missionaire oefenplaatsen, dat de kerkelijk werker vaak wordt gezien als „halve dominee” of „iemand die zijn roeping is misgelopen.” Met de komst van het ambt ouderling-kerkelijk werker of diaken-kerkelijk werker in de PKN verandert dat beeld volgens Boerman wel. „Toch blijft de vraag naar de eigenheid van de kerkelijk werker moeilijk te beantwoorden. Hij wordt in ieder geval vaak aangesteld voor maatwerk en is sociaal gezien vaak sterker dan de academisch opgeleide predikant.”

Roel van Swetselaar, opleidingsdocent voor leraren godsdienst aan de CHE, signaleerde dat het vak godsdienst op middelbare scholen professionaliseert. „Reformatorische en christelijke scholen nemen hierin het voortouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer