Binnenland

Facelift Zeeuwse Sloeweg uitgelopen op fiasco

MIDDELBURG. In Zeeland krijgt een gouden handdruk voor een groep provincieambtenaren een staartje. De opknapbeurt van een provinciale weg blijkt er een stuk duurder door te worden, aldus de oppositiepartijen in de Zeeuwse Staten.

Jan Dirk van Scheyen
12 May 2015 15:06Gewijzigd op 15 November 2020 18:53

Provinciale Staten van Zeeland zijn in rep en roer, omdat de verbreding van de Sloeweg/N62 in Zuid-Beveland 19 miljoen euro meer kost dan begroot. Een aaneenschakeling van fouten en missers is er de oorzaak van. Gisteren debatteerden Zeeuwse Staten­leden over het debacle. De oppositiepartijen GroenLinks, PVV, D66 en SP riepen om het vertrek van het hele college van GS.

Al in 2000 waren er plannen om de Sloeweg tussen de snelweg A58 en de Westerscheldetunnel een facelift te geven. De weg was niet meer berekend op de snelle groei van het verkeer. Verbreding bood soelaas, zou ook zorgen voor een snellere doorstroming van verkeer richting België en maakte industrie- en havengebied Vlissingen-Oost en de Westerschelde­tunnel beter bereikbaar.

Pas in september 2013 stond het licht op groen voor het project, dat juli volgend jaar klaar moet zijn. Maar de tegenvallers waren legio. Vluchtstroken bleken niet te zijn ingetekend in het ontwerp, er was in het bestek geen rekening gehouden met lantaarnpalen (extra kosten 4 miljoen), er zaten fouten in de ontwerpen voor de viaducten, er werd uitgegaan van verkeerde materialen bij de asfaltering en er was vergeten dat over het project ook nog btw moest worden betaald.

Kop gekost

Inmiddels heeft het hoofdpijn­dossier verantwoordelijk gedeputeerde Van Beveren (CDA) de kop gekost, die vorige maand aftrad. Maar volgens Statenlid Van Tilborg van de SP had een hoop narigheid kunnen worden voorkomen als de provincie Zeeland in 2013 geen afscheid had genomen van 160 57-plussers op het provinciehuis die met een mooie regeling vervroegd met pensioen mochten.

De uitvoering van deze zogenaamde non-activiteitsregeling (NAR) viel ongeveer samen met de start van de operatie Sloeweg, die onder toezicht stond van de provincie. Van Tilborg: „Veel vertrokken provincieambtenaren die vanaf het prille begin bij het Sloewegproject betrokken zijn geweest, konden nu fouten in het bestek niet meer signaleren en dus ook niet aan de bel trekken.” Met als gevolg dat die fouten pas later door de aannemer werden ontdekt. Die zit er minder mee in zijn maag dan de provincie; die had als opdrachtgeefster gekozen voor een aanbesteding waarbij zij de financiële risico’s droeg.

Het betekent een extra strop voor de provincie Zeeland. Want de 55 miljoen euro kostende NAR-regeling komt de provincie mogelijk ook nog eens op een miljoenenboete van de Belastingdienst te staan omdat de regeling in strijd was met landelijk beleid, dat juist langer doorwerken beoogt.

Blunders

SGP-gedeputeerde Van Heukelom, die het dossier van Van Beveren overnam, hield gisteren tijdens een extra vergadering in het provinciehuis vol dat alleen Van Beveren, en niet het vol­tallige 
college van GS, al in januari op 
de hoogte was van de problemen. Op 18 april werden de Staten ingelicht over de kosten­overschrijding van 19 miljoen, maar al op 12 maart is het werk aan de Sloeweg vanwege de vele blunders stilgelegd. Van Beveren heeft volgens SP’er Van Tilborg altijd gezegd dat hij sinds januari van de tegenvallers wist en dat hij daarna alle genomen stappen met de rest van GS heeft gedeeld.

Van Heukelom zei gisteren dat Van Beveren één stap was ver­geten te melden bij zijn collega’s: het stilleggen van het project op 12 maart. Het is de oppositie­partijen een raadsel waarom Provinciale Staten toen niet zijn geïnformeerd. Je legt zo’n groot project immers niet zomaar stil.

D66 sprak van een trieste affaire die de provincie veel geld kost en voor Van Beveren een persoonlijk drama is. „Hij is tekortgeschoten in zijn actieve informatieplicht aan de Staten”, aldus fractie­voorzitter Veraart. „Het gaat soms niet alleen om wat je weet, maar ook om wat je moet weten of had kunnen weten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer