Verplichte opvang vluchtelingen of toch niet?
BRUSSEL (ANP). Worden Europese landen verplicht om asielzoekers op te vangen? Dat is de grote vraag als de Europese Commissie woensdag haar asiel- en migratieagenda voor de komende vijf jaar naar buiten brengt.
Solidariteit, daar draait het volgens Brussel om bij de opvang van vluchtelingen. Nu komt die opvang te veel te liggen bij enkele Europese landen, terwijl er ook landen zijn die helemaal niets of weinig doen. Daarom wil Brussel een eerlijker verdeling van vluchtelingen over Europa en daarvoor zijn quota nodig, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker eerder al.
De plannen hebben al veel stof doen opwaaien. Zo hebben veel EU-landen aangegeven niets te zien in een verplichting, hooguit als er sprake is van een noodsituatie, bijvoorbeeld als Europa wordt overspoeld door migranten uit een conflictgebied. Bovendien is de vraag op basis waarvan Brussel een verdeelsleutel wil gaan maken. Dat zijn knopen die Brussel nog op het hoogste niveau moet gaan doorhakken. De details van de voorstellen zullen belangrijk zijn.
De Europese Commissie wil ook dat er quota komen voor de hervestiging van onder anderen Syrische vluchtelingen die nu in kampen in bijvoorbeeld Jordanië zitten.
Het pleidooi voor quota volgt op de jongste drama’s met bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, waarbij honderden slachtoffers vielen.
Dinsdag bleek uit onderzoek van het Europees statistiekbureau Eurostat dat de EU-landen vorig jaar bijna 185.000 buitenlanders de asielstatus of een andere vorm van bescherming hebben gegeven, bijna 50 procent meer dan een jaar eerder. Syriërs vormen veruit de grootste groep migranten die asiel kregen. Duitsland neemt de meeste asielzoekers op, gevolgd door Zweden, Frankrijk en Italië.