Saba houdt referendum over toekomst
Het kleinste Antilliaanse eiland, Saba, houdt op 14 juni een referendum over zijn staatkundige toekomst. Gedeputeerde Will Johnson (Constitutionele Zaken) maakte dit woensdag bekend. De eilandsraad van Saba moet er nog wel mee instemmen.
Voor de datum van 14 juni is gekozen omdat ook Bonaire op die dag een referendum wil houden onder haar bevolking. De kiezers op Saba kunnen kiezen uit drie opties. De eerste is handhaving van de huidige situatie, dus deel blijven uitmaken van de Nederlandse Antillen. Een andere optie is om een koninkrijkseiland te worden van Nederland, oftewel directe banden te gaan onderhouden met Den Haag. De derde mogelijkheid is onafhankelijkheid.
Het referendum heeft de instemming van de nieuwe minister van Binnenlandse en Constitutionele Zaken, Richard Gibson, zegt Johnson. Deze pleitte er bij zijn aantreden begin deze maand voor dat alle eilanden van de Antillen, in navolging van Sint-Maarten, een referendum houden. „Alleen zo wordt duidelijk wat de afzonderlijke eilanden willen en kunnen we daaraan gaan werken”, zei Gibson. Hij zei bereid te zijn de eilanden bij te staan bij de organisatie van de volksraadplegingen.
Johnson hoopt dat Curaçao en Sint-Eustatius dit jaar ook een referendum houden. „Als alle eilanden zich uitspreken, staan we sterker.” Veel hangt volgens hem af van Curaçao, dat het grootste en meest invloedrijke eiland is. „En natuurlijk van koninkrijkspartner Nederland. We moeten wel de garantie hebben dat de uitkomst wordt gerespecteerd, anders heeft het geen enkele zin een referendum te houden”, aldus Johnson.
Hij verwijst naar Sint-Maarten, waar de meerderheid van de bevolking zich in 2000 uitsprak voor een aparte status, naar het voorbeeld van Aruba. Tot op heden is dit echter niet gerealiseerd.