Binnenland

’Grote Drie’ willen EU–functionaris voor hervormingen

Duitsland, Frankrijk en Groot–Brittannië willen dat er een hoge Europese functionaris komt die zich alleen bezighoudt met economische hervormingen binnen de Europese Unie. De „Grote Drie" van de EU willen dat een aan te stellen vice–president van de Europese Commissie deze taak krijgt, inclusief de bevoegdheid om te kunnen interveniëren.

ANP/AFP/DPA
19 February 2004 07:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Dat maakten bondskanselier Schröder, premier Blair en president Chirac woensdag bekend in een verklaring, na overleg in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hun voorstel gaat naar de huidige EU–voorzitter Ierland.

De ’super–commissaris" moet in de visie van de drie worden belast met uitvoering van de zogenoemde Lissabon–agenda. Dat zijn Europese afspraken om de Europese economie een flinke duw in de rug te geven. Binnen de Europese Commissie is er al eerder koel gereageerd op voorstellen die aan de gelijkwaardigheid van de Europese commissarissen tornen.

De grote drie spraken onder meer over de mogelijkheden om meer werkgelegenheid en economische groei te creëren. Het doel is om de EU in 2010 te hebben omgevormd tot de meest dynamische en concurrerenste regio van de wereld. Daarvoor moet Brussel volgens hen een meer ondernemersvriendelijke politiek voeren. Behalve de super–commissaris is uit de bijeenkomst echter weinig concreets uit naar voren gekomen.

Blair, Chirac en Schröder verwierpen kritiek dat zij de unie willen overheersen. De Duitse gastheer zei dat zij „niemand proberen te domineren, laat staan Europa". Vooral uit Rome klonk veel kritiek op de bijeenkomst. Premier Berlusconi sprak van „knoeiwerk". Volgens hem proberen Parijs, Berlijn en Londen een „directoraat" van de EU te vormen.

Minister–president Balkenende vindt de topconferentie van de drie grootste EU–lidstaten niet bedreigend voor de eenheid binnen de unie. Wel moeten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich realiseren dat ze in de EU samen moeten werken met de andere lidstaten. Aldus Balkenende tijdens een bezoek aan Slowakije.

Netelige kwesties hebben de drie leiders in kleine kring besproken tijdens het diner. Daarbij waren alleen de ministers van Buitenlandse Zaken aanwezig. Er zou onder meer worden gesproken over de toekomstige grondwet voor de Europese Unie, Afghanistan, het Midden–Oosten, de toetreding van Turkije tot de EU en de rol van de NAVO in Irak. Ook de opvolging van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie kwam vermoedelijk ter tafel. Over deze gesprekken zijn geen mededelingen gedaan.

Bronnen bij de Duitse regering hebben na afloop wel gemeld dat de drie van plan zijn vaker onderlinge besprekingen te houden zoals die van woensdag. Ook op ministerieel niveau zullen deze vruchtbare gesprekken worden voortgezet, aldus een van hen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer