Miljoenenstrop dreigt voor provincie Zeeland
De provincie Zeeland moet mogelijk diep in de buidel tasten vanwege fouten die gemaakt zouden zijn bij een afvloeiingsregeling, aldus het tv-programma Nieuwsuur vrijdag.
Alle ambtenaren van 57 en ouder ontvingen in 2013 de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan. Twee directeuren kregen daarbij mogelijk meer geld aangeboden dan anderen. Daarom hebben zes ambtenaren bij de Raad van State een zaak aangespannen tegen de provincie. Als de twee directeuren tot hun pensioen een hoger percentage van hun salaris krijgen dan de rest van het personeel, is dat mogelijk in strijd met het gelijkheidsbeginsel en zou Zeeland dat moeten rechttrekken.
De vertrekregeling moest de provincie juist miljoenen opleveren. De provincie wist dat de regeling in strijd was met het landelijk beleid om langer door te werken. Zeeland hield daarom al rekening met een boete. Toch gaat de provincie in cassatie bij de Hoge Raad als de Belastingdienst de provincie een hoge boete van 16 miljoen euro oplegt.
Bijna alle ambtenaren van 57 jaar en ouder zijn volgens Nieuwsuur op de vertrekregeling ingegaan. Weigeren was geen optie, omdat de provincie geen garantie bood voor behoud van de eigen baan. In korte tijd verdwijnt zodoende een kwart van alle provincieambtenaren.
Ook Rien de Lange, werkzaam bij de gladheidsbestrijdingsdienst van de provincie, mocht gebruikmaken van de VUT-regeling. „Ik was nog helemaal niet van plan om te stoppen met werken. Ik vond het werk leuk en had graag nog de projecten afgemaakt waaraan
ik begonnen was. Maar het was geen vrijwillige keuze om het aanbod te accepteren. Het was ja of ja”, zegt hij in het tv-programma.
Nadat in de wandelgangen bekend werd dat twee directeuren een riantere regeling zou zijn aangeboden, hebben ambtenaren direct openheid van zaken gevraagd. „Mijn klomp brak toen ik hoorde dat er voor twee directeuren een hoger percentage is afgesproken, terwijl er gezegd was dat er niet onderhandeld kon worden”, aldus De Lange. De vertrekregeling bood de ambtenaren in de laagste salarisschalen 80 procent en in de hoogste salarisschalen 70 procent van hun loon.
Maar omdat de provincie Zeeland niets over de regeling voor de directeuren wilde zeggen, zijn zes ambtenaren naar de rechter gestapt om openheid af te dwingen. De Lange: „Het gaat mij er in de eerste plaats niet om dat ik ook 90 procent van mijn salaris tot aan mijn pensioen behoud, het gaat mij erom dat iedereen gelijk behandeld wordt.”
De Raad van State behandelt de zaak op 22 juni. Omdat de kwestie daar nu is aangekaart, geeft de provincie Zeeland op dit moment geen verdere reactie, maar zegt ze de uitspraken af te wachten.