Iraakse leger slaags met IS rond raffinaderij Beiji
BAGDAD. Het Iraakse leger heeft dinsdag versterkingen gestuurd naar de belangrijke olieraffinaderij bij de stad Beiji, ten noorden van Bagdad. Rond de raffinaderij wordt fel gevochten tussen het leger en strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS).
Het leger ontkent berichten in de media dat IS grote delen van de raffinaderij al in handen heeft.
Ammar Hikmat, vicegouverneur van de provincie Salahuddin, waarin de raffinaderij staat, bevestigde dat er zwaar wordt gevochten en dat IS delen van het complex in handen heeft. De regering heeft al vaker gezegd dat ze de olieraffinaderij in handen heeft, maar de opstandelingen hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk aanvallen op het complex uitgevoerd.
In het grensgebied tussen Syrië en Libanon zijn dinsdag felle gevechten uitgebroken tussen de militante groeperingen al-Nusra en Hezbollah. Volgens Hezbollah zijn daarbij zeker twaalf doden gevallen aan de kant van al-Nusra. Over slachtoffers in de eigen gelederen zei de sjiitische Libanese organisatie niets.
Op ongeveer 50 kilometer van de grens in Oost-Libanon werd over en weer geschoten, zei een bron binnen het Libanese veiligheidsapparaat. Het geweld uit Syrië is vaker overgeslagen naar het kleine buurland Libanon. Strijders van Hezbollah vechten in Syrië mee aan de kant van president Bashar al-Assad. De soennitische militanten van al-Nusra willen hem juist ten val brengen.
Al-Nusra staat bekend als het Syrische filiaal van terreurorganisatie al-Qaida.
De Verenigde Naties zijn dinsdag opnieuw begonnen met een poging een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zat om de tafel met de Syrische regering, de rebellen in het land en met belangrijke landen in de regio, zoals Turkije en Iran. Extremistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) en al-Nusrafront, die delen van Syrië in handen hebben, waren niet uitgenodigd.
Twee keer eerder werd er onder leiding van de VN een poging gedaan tot een vredesakkoord te komen. In 2012 was er een raamovereenkomst die nooit werd uitgevoerd. Het overleg in 2014 eindigde helemaal zonder overeenkomst.