Tricht protesteert met ontbijt tegen spoorverbreding
TRICHT. Ruim 200 inwoners van Tricht hielden dinsdagochtend op de Lingedijk vlak bij de spoorwegovergang een „protestontbijt” om hun ongenoegen te tonen over de plannen van ProRail om het spoor te verbreden in deze kern van de gemeente Geldermalsen.
ProRail wil de komende jaren de MerwedeLingelijn aanpakken, wat leidt tot een spoorverbreding in Tricht. Inwoners en actiegroepen steggelen al jaren met de gemeente en ProRail over de uitvoering van de verbreding, die in 2021 klaar moet zijn.
Het idee voor de picknick op Bevrijdingsdag werd bedacht door bewoners en overgenomen door de werkgroepen Actie Tricht, Werkgroep Spoor Tricht en Trilvrij Tricht.
Tegen halftien wordt de weg over een lengte van pakweg 100 meter met rood-wit lint afgezet, verderop worden dranghekken geplaatst om auto’s op afstand te houden.
De gemeente zat vooraf met de actie in haar maag. De organisatie had zich niet bij de gemeente gemeld, maar Geldermalsen wilde wel ruimte bieden voor het protest. Uiteindelijk werd besloten de politie een oogje in het zeil te laten houden.
Voorjaarszonnetje
De agenten hebben een makkie. Er valt geen onvertogen woord, het verkeer wordt omgeleid en de politiemensen koesteren zich in het voorjaarszonnetje. „Ik doe niet mee”, zegt een bejaarde inwoner die poolshoogte komt nemen. „De beslissing is allang genomen. Wij kunnen niet tegen ProRail op.” Daar is een andere inwoner, Trudus van der Plaat het ten dele mee eens. „Dat derde spoor zal er inderdaad wel komen. Het gaat er alleen om dat het goed wordt geregeld.”
Om tien uur zijn alle tafels gedekt en doen inwoners zich te goed aan de croissantjes, broodjes en krentenbollen. De stemming is goed: hele gezinnen schuiven aan. „Een prachtig begin van Bevrijdingsdag. De sfeer zit er in en we geven een duidelijk signaal af: de plannen moeten worden aangepast”, zegt een huismoeder terwijl ze sinaasappelsap voor haar kroost inschenkt.
Ewout Bomert, lid van de Dorpsraad, is het met haar eens: „Het gaat om een goede inpassing van de maatregelen. Bovendien doet ProRail niets aan de geluidsoverlast en de trillingen. ProRail zegt dat we daar geen last van hebben. De praktijk is anders. We verwachten meer steun van de gemeente Geldermalsen.”
De gemeente is niet populair in Tricht. Dat merkt ook een raadslid dat een kijkje komt nemen. „Jullie laten ons in de steek”, is het verwijt van inwoners. Terwijl de kerkklok luidt, spreekt Paul Brekelmans van Actie Tricht zijn dorpsgenoten moed in. „We hebben een prachtig dorp, mensen komen hier wandelen en fietsen. We hebben een goede school, verenigingen, vrijwilligers en een dorpshuis. We geven ons dorp niet prijs. Tricht verdient beter.” Applaus en klokgelui worden overstemd door het geraas van passerende treinen die duidelijk maken hoe de spoorlijn nu al de toon zet in het dorp.
Dan wordt de komst van „staatssecretaris Mansveld” aangekondigd. De bewindsvrouw gaat verscholen achter een boeket bloemen en een hoge hoed, maar al snel wordt duidelijk dat het een plaatselijke schone is. „Ik heb haar een hand gegeven”, meldt een Trichtse aan haar man. Die kan een lach niet onderdrukken: „Dat je daar intrapt. Kom, we gaan een gebakken eitje halen. Dat is wél echt.”
Niet acceptabel
SGP-wethouder Van Maanen heeft begrip voor de zorgen van de inwoners. „Het pakket van ProRail is niet acceptabel. Maar het is lastig de juiste maatregelen tegen geluidsoverlast te nemen. Nu wordt er uitgegaan van 65 decibel, de inwoners willen naar 55 decibel. Om dat te realiseren, moeten er metershoge schermen komen en dat wil men ook niet. Bovendien stelt ProRail daar geen geld voor beschikbaar en ook de raad geeft geen budget.”
Van Maanen erkent dat de trillingen een probleem vormen. „Volgens landelijke normen hoeft er niets te gebeuren, maar de mensen hebben er wel last van. We zijn nog aan het onderhandelen, maar uiteindelijk heeft het ministerie het voor het zeggen.”