Ds. G. Hoogerland bij KLS: Jonge stekjes besproeien, maar ook snoeien
BARNEVELD. Kinderen zijn de jonge stekjes waaruit land en kerk gebouwd moeten worden. Ze moeten besproeid, maar ook gesnoeid worden. Anders worden het wilde bomen, tot schade van kerk en samenleving.
Die oproep deed ds. G. Hoogerland vrijdagavond in Barneveld tijdens de voorjaarsvergadering van de Kontaktvereniging voor Leerkrachten en Studerenden (KLS). De predikant van de gereformeerde gemeente te Stolwijk maakte met voorbeelden duidelijk dat de Bijbel het belang van godsdienstige opvoeding beklemtoont. „Wij zullen deze plicht niet kunnen verzaken zonder een zeer grote schuld op ons te laden tegenover onze kinderen en tegenover Hem Die de kinderen ons toevertrouwde. Wat is het ingrijpend als in de opvoeding de ene ouder afbreekt wat de ander probeert te bouwen.”
Soms is grote strengheid nodig. Dat is echter iets anders dan hardheid, zei ds. Hoogerland. „Strengheid kan uit liefde plaatsvinden. In hardheid is geen liefde. Daardoor wordt een kind vernederd, gekleineerd. Dat zal uiteindelijk leiden tot een breuk tussen ouders en kinderen.”
Geluiden
De godsdienstige opvoeding begint al vóór de geboorte, als ouders hun kinderen opdragen in het persoonlijke en gezamenlijke gebed. „Het is bewezen dat die vóór de geboorte reeds de geluiden uit de omgeving opvangen. Deze geluiden beïnvloeden reeds de geest van het kindje. Is het dan geen verschil of het kindje vóór de geboorte geluiden opvangt die veroorzaakt worden door ruzies of een werelds leven, óf de geluiden van een biddende vader, een psalmzingende moeder?
Als een moeder het kind borstvoeding geeft of de fles, hoeft ze er zich niet voor te schamen om daarvoor met het kind een eenvoudig gebedje te doen. Ook voor de nacht en ’s morgens is het goed om met het kleine kind een avond- en morgengebedje op te zeggen. Belangrijk daarbij is ook hoe we dat doen. Spreekt er een tere eerbied en ontzag uit? Als we het opzeggen op de manier zoals we een sprookje vertellen, zal het niet de minste indruk nalaten.”
De opvoeding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beide ouders, beklemtoonde de Stolwijkse predikant. Ouders moeten volgens hem de opvoeding niet te vroeg uit handen geven. „Er zijn voorbeelden van kinderen die hun eerste woordjes leren van een medewerkster van een kinderdagverblijf, de eerste stapjes doen in de crèche, enzovoorts. De moeder verwaarloost dan schromelijk haar plicht. We zeggen niet dat een crèche voor enkele uren per week voor peuters niet positief kan zijn. Maar als het erom gaat de moeder in het arbeidsproces te laten meedraaien, is het af te keuren. We onderkennen het probleem van de tijd. Soms moet een moeder er iets bij doen om financieel rond te kunnen komen. Kan het dan zonder dat de kinderen er schade van ondervinden? Bijvoorbeeld door thuiswerk? Of enige arbeid die valt binnen de schooltijden?”
Zorg voor filtering en toezicht bij internetgebruik, adviseerde de predikant. „Verbied het kijken naar speelfilms. Laat uw kinderen de mobiel bij het naar bed gaan niet bij zich houden.”
Kinderen mogen inspraak hebben. „De vader en de moeder beslissen. Toch kan het goed zijn om naar de kinderen te luisteren. Zeker in onze tijd, waarin de kinderen met zo veel te maken krijgen, komen ze soms met argumenten waarover wij als ouders nog nooit gedacht hebben.”
Als ouders klagen over uithuizigheid van de kinderen, is de vraag wat de oorzaak daarvan is. „Vinden de kinderen niet de warmte, de gezelligheid thuis die ze ergens anders wel vinden? Ouders dienen zich wel eerst de vraag te stellen of ze zelf schuldig zijn aan het vluchtgedrag van hun kinderen. Vooral in de puberleeftijd moeten er weleens offers gebracht worden om gezelligheid en sfeer in huis te bieden.”