Aantal verkeersdoden daalt niet vanzelf
AMERSFOORT. „Als de politie strenger controleert en weggebruikers de smartphone onder het rijden met rust laten, zou dit kunnen leiden tot minder verkeersslachtoffers.” Dat zegt José de Jong, woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland.
Het aantal verkeersdoden halveerde van 1166 in 2000 naar 570 in 2013 en 2014, bleek donderdag uit CBS-cijfers. Volgens De Jong is die daling onder meer te danken aan de verbetering van de infrastructuur, zoals het aanleggen van rotondes. „Daarnaast zijn mensen zich meer bewust van de gevaren. Dankzij de BOB-campagne realiseren ze zich dat je niet met drank op moet gaan rijden.”
Dat het aantal doden niet verder zakte, verbaasde VVN. „Wat de oorzaak hiervan is, valt moeilijk te zeggen. Mogelijk heeft het te maken met de stijging van het aantal verkeersdoden onder 65-plussers in 2014 met 5,6 procent ten opzichte van 2013.”
Minister Schultz zei donderdag in een reactie op de CBS-cijfers dat Nederland op koers ligt wat de vermindering van het aantal verkeersslachtoffers betreft. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stelde daarentegen in februari dat de doelstelling voor maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in 2020 niet wordt gehaald. Volgens de SWOV zijn er aanvullende maatregelen nodig, zoals een helmplicht voor kinderen, ouderen en snorfietsers en strengere handhaving van de maximumsnelheden.
De Jong: „De verkeersregels zijn aangescherpt en de boetes zijn verhoogd. Maar omdat de controle tekortschiet, lappen mensen de regels aan hun laars. Vergroot de pakkans, dan rijden automobilisten voorzichtiger.”
Het aantal ernstige verkeersgewonden steeg van 16.180 in 2004 naar 20.100 in 2011. Daarna zette een lichte daling in naar 18.800 in 2013. Volgens de woordvoerster nam het aantal verkeersongevallen de laatste jaren toe. „Maar omdat auto’s steeds veiliger worden, vallen er minder doden en stijgt het aantal ernstig gewonden.”
Om het aantal verkeersslachtoffers te verkleinen, lanceerde VVN vorige week een onlineopfriscursus (vvn.nl/opfriscursus). „De afgelopen vijftien jaar veranderde 40 procent van de verkeersregels. Het is daarom voor iedereen goed om die test te doen.”