Studenten nodigen ouderen uit om te koken
„Daniël maakte de gehaktballen en Guus de stamppot”, vertelt economiestudent Mark. Hij verzorgt de aftrap van het driegangendiner van Oma’s Pop-uprestaurant in kookstudio ”Koken in Rotterdam”. Daniël (61) is een van de senioren die deze zaterdagmiddag drie uur in de keuken hebben gestaan om de maaltijd te bereiden. Hij geniet met volle teugen van het voorgerecht: tuinbonen-erwtenpaté met een krokantje van katenspek. Ook Guus, een zeventiger, eet vanavond mee. De vier kokkinnen zijn naar huis gegaan, omdat ze moe waren van alle inspanningen.
Mark is een van de zes tweedejaarsstudenten commerciële economie van Hogeschool Rotterdam, vier jongens en twee meiden, die Oma’s Pop-uprestaurant bedachten. In dit restaurant koken senioren onder leiding van een professionele kok voor hun gasten. De zes kozen voor hun schoolopdracht, het opzetten van een minionderneming, niet voor de gebruikelijke route. Student Didy: „We hadden geen zin om een buitenlands product te importeren en te verkopen, maar we wilden iets betekenen voor anderen. Met de verhalen over de participatiesamenleving in ons achterhoofd kwamen we op het idee van Oma’s Pop-uprestaurant. Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen eenzame senioren. Met ons initiatief hopen we eenzaamheid tegen te gaan. Sowieso willen we ouderen een leuke dag bezorgen.”
Wat Daniël betreft, zijn de jongeren in hun opzet geslaagd. „Samen koken is leuker dan in je eentje. Ik heb er nieuwe vrienden bij, ook onder de studenten. En Sarah noemt mij al haar surrogaatopa. Ze is de dochter van Louise Princen, de eigenaresse van de kookstudio die ons vanmiddag heeft begeleid.”
De Rotterdammer werkt door de week als vrijwilliger bij hulpverleningsinstantie Pameijer. „Ik vraag de Heer elke dag of ik anderen tot zegen mag zijn”, zegt de voormalige heilssoldaat, die tegenwoordig een evangelische gemeente bezoekt.
Zo’n dertig mensen zitten aan twee lange tafels. Ouderen, mensen van middelbare leeftijd en een handjevol studenten. Ze genieten van het eten en van de contacten. De maaltijd kost 12,50 euro, een blikje fris 2 euro en een biertje 2,50 euro. De aanwezigen laten zich Oma’s gehaktbal met mosterdsaus op een voorjaarsstamppotje met verse kruiden goed smaken. Daniël glundert als hij lof krijgt toegezwaaid voor zijn gehaktbal.
De sfeer is ongedwongen. De economiestudenten bedienen. Na het hoofdgerecht nodigt student Arthur de aanwezigen uit een Rotterdams lied te zingen. Schoorvoetend grijpt een man de microfoon en zingt over dromen, schepen en Rotterdam.
Voor de minionderneming waren twee maaltijden gepland. Na de afronding van hun schoolopdracht zetten de studenten echter geen punt achter Oma’s Pop-uprestaurant. Mark: „We gaan door met ons initiatief. Het is overigens best lastig is om onze doelgroep, eenzame ouderen, te bereiken, maar daar vinden we wel wat op.”