Buitenland

Gespannen sfeer in verwoest Nepal

KATHMANDU (ANP). Sinds de aardbeving van afgelopen zaterdag is aan van alles een tekort in Nepal, zoals tentzeilen, medische spullen en drinkwater. Onder de gespannen Nepalezen groeit de woede vanwege de nood. Vooral in hoofdstad Kathmandu heerst een agressieve sfeer en zijn volgens de Verenigde Naties woensdag de eerste gevechten om water uitgebroken.

29 April 2015 11:46Gewijzigd op 15 November 2020 18:33
beeld AFP
beeld AFP

Duizenden proberen dan ook de stad te ontvluchten, op zoek naar hulp en uit vrees voor epidemieën. „Voor de zekerheid ga ik een tijdje weg”, zei een man tegen de BBC. Maar lang niet iedereen kan weg. De mensen die achterblijven, kampen met een tekort aan drinkwater en overstromende openbare toiletten, meldde Artsen zonder Grenzen. In sommige plaatsen, zoals Bhaktapur, heeft maar 20 procent van de bevolking toegang tot drinkwater.

Een extra probleem zijn de regenbuien. Het plenst soms flink in aanloop naar de moesson, die in mei begint in Nepal. Veel mensen slapen buiten en hebben behoefte aan tentzeilen.

Er is kritiek op de regering, die de nood niet het hoofd kan bieden. „Het probleem is de schaal van deze ramp. Die is verspreid over meer dan 20 districten”, zo verontschuldigde de leider van het Nationale Rampenteam zich. Ook regio’s buiten Kathmandu zijn zwaar getroffen. Hele dorpen zijn weggevaagd, zei Rineke Gronert van Stichting Renuka Nepal. Er zijn zeker 5000 doden, meer dan 10.000 gewonden en 8 miljoen mensen getroffen. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt, want sommige gebieden zijn nog niet bereikt.

Tegelijk is het lastig om hulpgoederen het land in te krijgen. Het vliegveld van Kathmandu, het enige internationale in Nepal, kan de drukte niet aan. Toch vertrok een toestel richting Nederland. Vijftig Nederlanders landden in de nacht van woensdag op donderdag op Rotterdam The Hague Airport. Met nog een ander toestel vliegen 54 Nederlanders naar huis. Zij landden donderdagochtend in Brussel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft proberen Nederlanders te bereiken en te evacueren uit berggebieden. De Nepalese regering zei woensdag 175 mensen te hebben gered uit natuurpark Langtang, maar 80 mensen zitten nog vast op 5800 meter hoogte. Zo hoog kunnen de helikopters niet komen.

Vanaf donderdag zijn op de Nederlandse televisie spotjes te zien met BN’ers die oproepen te doneren voor Nepal. Vrijdag volgt een nationale actiedag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer