„Omkeren bewijslast snel in ministerraad”
DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat het besluit van de Tweede Kamer voor een omgekeerde bewijslast bij schade door aardbevingen in Groningen zo snel mogelijk bespreken in de ministerraad. Liefst vrijdag al, zei hij dinsdagavond in debat met de Kamer. Kamp ziet weinig in het plan, maar hij wilde niet aangeven hoe het nu verder gaat.
Volgens GroenLinks denkt de minister erover om de door de Kamer aangepaste Mijnbouwwet in te trekken omdat daar nu punten in zitten die hem niet bevallen, zoals het omkeren van de bewijslast. Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving.
De Kamer vindt dat schade sneller en beter kan worden afgehandeld en wil daarom dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aantoont dat schade niet het gevolg is van aardbevingen. PvdA, Partij voor de Dieren, SP, PVV, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP willen de wet hiervoor snel veranderen. De VVD is tegen. „Wij hechten aan de zorgvuldige totstandkoming van de herziene Mijnbouwwet waar het kabinet nog dit jaar mee komt”, aldus Kamerlid André Bosman.
Ook Kamp is er geen voorstander van. Hij vindt dat de Kamer te snel gaat en wil het plan na advies door de Raad van State liever na de zomer bespreken tegelijk met andere voorstellen om zaken rond de gaswinning in Groningen te veranderen. Maar de minister liet zich niet in de kaart kijken over het vervolg. „Ik ben vandaag geconfronteerd met besluiten van de Kamer. Dat feit ligt er nu. Het is goed om zo’n punt waar wij flink discussie over hebben in de ministerraad te bespreken. Daarna kom ik ermee naar buiten.”
Kamerleden die Groningers snel duidelijkheid willen geven, kwamen met hun voorstellen tijdens een debat over het aanpassen van een EU-richtlijn om het risico op ongelukken bij olieboringen op zee te verkleinen. Behalve het omkeren van de bewijslast willen zij ook dat provincie, gemeenten en waterschappen meer te zeggen krijgen bij het verlenen van een vergunning voor gaswinning. Ook de vergunning om bij Terschelling naar gas te boren werd bevroren.