Duitse overheid zegt contract tolheffing op
De Duitse regering heeft het contract met het bedrijf dat de tolheffing voor zware vrachtwagens op de snelwegen in de Bondsrepubliek zou regelen, opgezegd.
De Duitse minister van Verkeer, Manfred Stolpe, maakte dit maandag bekend na afloop van overleg dat twaalf uur duurde. Toll Collect, het bedrijf van het autoconcern DaimlerChrysler en van het telecomconcern Deutsche Telekom, dat verantwoordelijk was voor de tolheffing, wilde niet voor de kosten opdraaien als het tolsysteem tijdelijk buiten werking zou zijn. Het systeem had in augustus moeten gaan draaien, maar technische problemen gooiden roet in het eten. De overheid mist zo maandelijks 156 miljoen euro.
De tol zou worden berekend door middel van een boordcomputer en een satellietverbinding. De apparatuur bleek gevoelig te zijn voor storingen. Bovendien waren er voor buitenlandse vrachtwagens niet voldoende computers beschikbaar. De problemen leidden er in oktober toe dat er een nieuw directieteam bij Toll Collect werd aangesteld.
Minister Stolpe maakte duidelijk ook na het opzeggen van het contract vast te houden aan een tolsysteem voor trucks. De schadevergoeding zal voor de rechter worden uitgevochten. Toll Collect heeft niet aangestuurd op een opzegging, maar heeft ook niet aangegeven tot een tegemoetkoming bereid te zijn, aldus Stolpe.
Het tolsysteem in Duitsland had de Nederlandse vervoerders ongeveer 115 miljoen euro per jaar gekost. De vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft zich altijd verzet tegen de Duitse heffing. De organisatie liet maandag weten „niet verrast te zijn dat er een voorlopig einde komt aan de klucht rond de gebrekkige invoering.”
Hoe het nu verder moet, is nog onzeker, aldus TLN-voorzitter M. van der Harst. TLN wil nagaan of een internationale schadeclaim mogelijk is tegen Toll Collect en de Duitse regering. Die claim is dan gebaseerd op de kosten die transporteurs hebben gemaakt voor het inbouwen van de elektronische apparatuur. In Nederland bedragen die kosten ongeveer 3 miljoen euro.