Koninklijk Huis

Analyse Koningsdag: veel nieuwe elementen, ook veel herkenbaars

Dordrecht heeft een feestelijke Koningsdag georganiseerd. Een feestdag met nieuwe elementen, maar ook veel herkenbaars van Koninginnedagen in het verleden, analyseert RD-verslaggever Koninklijk Huis Wim Hulsman.

27 April 2015 15:08Gewijzigd op 15 November 2020 18:30
Het Koningspaar op het Scheffersplein in Dordrecht tijdens de viering van Koningsdag. beeld ANP
Het Koningspaar op het Scheffersplein in Dordrecht tijdens de viering van Koningsdag. beeld ANP

De botenparade aan het begin van het koninklijk bezoek was een indrukwekkend onderdeel van het programma. Grote en kleine, oude en nieuwe schepen zetten de kracht van de marine sector duidelijk neer. Ruim een halfuur keek de koninklijke familie naar het botendefilé vol Hollandse trots.

Door de lange route door de binnenstad –varend, rijdend en lopend- konden veel mensen de koninklijke familie zien. De rijtocht met een elektrische bus was lang en het tempo waarin de koning toen passeerde was vrij hoog. Het enthousiasme bij het publiek was er niet minder om.

De koning is een man van veel doen in korte tijd. Daar was het programma in de Grote Kerk ook op afgestemd. In een klein kwartier tijd beluisterde de koning er vijf korte muziekstukken van Johan Sebastian Bach en een bewerking daarvan.

De koninklijke familie nam op het Scheffersplein opmerkelijk veel tijd voor de ambachtelijke producten die Dordrecht produceert.

Vanaf daar ging het lopend verder. In het laatste deel van de optocht was er veel gelegenheid om handen te schudden. Daar maakten veel mensen ook graag gebruik van.

De enkele demonstranten die een bordjes omhoog staken met teksten tegen de monarchie kregen weinig steun en werden door de politie ongemoeid gelaten.

Het programma kende een mix van cultuur, vermaak en presentatie van het bedrijfsleven. De historie van de stad kreeg vooral aandacht bij het Hof van Holland, het museum dat de koning opende en waar Willem van Oranje in 1572 de eerste vergadering van de vrije steden van Holland voorzat en de basis voor de Republiek werd gelegd.

Het slot van het programma kende een groot contrast. Eerst knalde de muziek uit de boxen en zong een populaire zanger samen met het publiek ”Ik voel me sexy als ik dans”. De koninklijke familie heupwiegde mee op de stampende muziek en de dansbewegingen van de soms zeer jonge dansers. Enkele minuten later klonk na de toespraak van burgemeester Brok van Dordrecht het gedragen Wilhelmus en zongen koning en publiek couplet 1 én 6 van het volkslied.

Dordrecht heeft Koningsdag ingekleurd binnen de contouren die koning Willem-Alexander zelf had meegegeven. Het werd een gevarieerd programma: met nieuwe elementen, maar ook oude tradities. Vernieuwend was de aandacht voor het bedrijfsleven, de presentatie van meerdere gemeenten in één plaats en de langere route door de stad.

Voor de gemeente die volgend jaar Koningsdag moet organiseren, wordt het nog een hele klus het sterke programma van Dordrecht te evenaren. En dat de zon de dag nog feestelijker maakte, heeft geen mens in de hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer