Buitenland

President Israël op bezoek in Parijs

De Israëlische president Moshe Katsav is maandag door de Franse president Jacques Chirac ontvangen voor een staatsbezoek, dat de door antisemitische incidenten en kritiek op het Israëlische optreden tegen de Palestijnen verstoorde verhoudingen moet verbeteren.

Buitenlandredactie
17 February 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Chirac erkende dat Israël een zware tol heeft betaald voor extremistisch geweld in de vorm van terrorisme en zei dat Frankrijk het bestaansrecht van Israël altijd zal verdedigen. Maar waar Israël het recht heeft zichzelf tegen terreur te beschermen, moet het beseffen dat alleen vrede veiligheid kan brengen en dat een oplossing alleen mogelijk is als Palestijnen „met waardigheid” in een levensvatbare staat kunnen leven.

Katsav zei dat Israël de vurig gewenste vrede niet kan bereiken door „de tweestrijd binnen de Palestijnse gemeenschap tussen de krachten van vernietiging enerzijds en de constructieve krachten anderzijds.” Met terroristen die praten over de vernietiging van Israël valt niet te onderhandelen, zei hij.

Katsav is sinds 1988 de eerste Israëlische president die in Frankrijk een staatsbezoek aflegt. Volgens diplomaten geeft het bezoek Frankrijk de kans om te tonen dat zijn nauwe banden met Arabische regeringen een grotere rol voor Parijs bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen niet in de weg hoeven te staan. Een woordvoerder van de Israëlische ambassade sloot niet uit dat premier Ariel Sharon zelf in april naar Parijs komt.

In het centrum van Parijs demonstreerden maandag intussen enkele honderden leden van linkse politieke partijen en antiracismebewegingen tegen de muur die Israël bouwt op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische ambassadeur in Parijs verklaarde in een radio-interview dat de betrekkingen naar een hoger niveau moeten worden getild. „Wij hebben kritiek op het Franse standpunt inzake het Midden-Oosten en de Fransen hebben kritiek op het beleid van de Israëlische regering. Maar wij kiezen ervoor onderscheid te maken tussen de onenigheid en de betrekkingen, om de relatie te verbeteren”, aldus de ambassadeur.

Tijdens een persconferentie na afloop van het gesprek tussen Chirac en Katsav herhaalde de Franse president zijn belofte om met alle macht te vechten tegen het antisemitisme in zijn land. Volgens Israël is het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk het afgelopen jaar sterk toegenomen. Frankrijk heeft dit overigens eerder tegengesproken.

Katsav heeft tijdens het vier dagen durend staatsbezoek ontmoetingen met premier Raffarin, leiders van politieke partijen en verscheidene ministers.

De spanningen tussen Israël en België, veroorzaakt door een inmiddels ingetrokken Belgische aanklacht wegens oorlogsmisdaden tegen de Israëlische premier Ariel Sharon, zijn verleden tijd. Dat hebben de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, en zijn Belgische ambtgenoot, Louis Michel, gisteren gezegd tijdens een bezoek van Michel aan Jeruzalem.

De betrekkingen tussen Israël en België stonden de afgelopen jaren onder grote druk door een aanklacht tegen premier Sharon voor zijn rol in de Israëlische invasie in Libanon in 1982. Zowel de aanklacht als de wet is inmiddels ingetrokken.

Ook de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, werden aangeklaagd. Na felle kritiek van onder meer de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, wijzigde het Belgische parlement de wet vorig jaar, waarna het hooggerechtshof alle aanklachten ongeldig verklaarde.

„We hebben een pagina omgeslagen en hopen de relatie tussen de twee landen nieuw leven in te blazen”, zei Michel tegen journalist na zijn besprekingen met Shalom. „Het doet me goed te zeggen dat we de kwestie achter ons kunnen laten”, zei Shalom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer