Dodental aardbeving Nepal boven de 1400
Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft zaterdag Nepal en aangrenzende landen in de Himalaya getroffen. Alleen al in Nepal vielen volgens de jongste schattingen meer dan 1400 doden, maar dat worden er zeer waarschijnlijk veel meer.
De verwoestingen zijn enorm in de hoofdstad Kathmandu en Pokhara, een stad met meer dan een kwart miljoen inwoners vlak bij het epicentrum van de beving.
Tal van huizen maar ook historische gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is. Zeker 1700 mensen raakten gewond door vallend puin. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en om internationale hulp gevraagd.
Reddingsactie
Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren. Oxfam Novib richt zich op de verzorging van schoon drinkwater, sanitair en noodhulp in de vorm van voedsel. Medewerkers van Save the Children zijn zaterdag begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen.
Verschillende landen hebben hulp toegezegd. Vanuit de VS en India zijn teams onderweg. Probleem wordt mogelijk de mensen en goederen in Nepal te krijgen. De luchthaven van Kathmandu zou schade hebben opgelopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontraadt mensen naar het land te reizen.
Nederlanders
Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden moeten daar blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten opvolgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie. Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal, liet het departement eerder weten. De reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben momenteel geen passagiers in Nepal zitten.
Meerdere Nederlandse hulporganisaties hebben gironummers geopend waar mensen geld kunnen doneren.
Epicentrum
De beving gebeurde om 11.41 uur lokale tijd (rond 08.00 uur Nederlandse tijd). Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS was het epicentrum 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu en 73 kilometer ten westen van de plaats Pokhara. Het instituut mat zestien schokken na de aardbeving, alle ten oosten van het epicentrum, en vreest dat het uiteindelijke dodental in de duizenden zal lopen.
Toren
Zeker vijftig mensen kwamen vast te zitten in de negentiende-eeuwse Dhararatoren in de hoofdstad Kathmandu. Het gebouw uit 1832 raakte ernstig beschadigd door de beving. In de Himalaya rond de Mount Everest zijn volgens CNN talrijke lawines ontstaan. Daardoor zijn zeker acht doden gevallen.
Tientallen gewonden zijn naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht, maar ook daar vluchtten patiënten en personeel naar buiten na de beving. Op het parkeerterrein zijn matrassen neergelegd zodat de gewonden daar kunnen worden behandeld.