Binnenland

Gezond eten: het blijft voor velen een lastig verhaal

DEN HAAG. Alle voorlichting ten spijt: niet meer dan 1 op de 7 jongeren van 12 tot 20 jaar eet genoeg fruit. Bij de 20-jarigen is het al niet beter: 1 op de 6.

Wim van Hengel
25 April 2015 15:49Gewijzigd op 15 November 2020 18:29
beeld EPA
beeld EPA

De 75-plussers komen weliswaar als besten uit de bus, maar ook van hen haalt slechts een magere 45 procent de norm: 2 stuks fruit per dag. Dat bleek deze week uit de resultaten van de gezondheidsenquête 2014, een product van het CBS en het RIVM.

Jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en de 30 jaar worden geacht dagelijks 200 gram groente te eten. Zo ongeveer 1 op de 5 haalt die hoeveelheid. Slechts 1 op de 3 kinderen eet dagelijks 100 gram (4-8 jaar) of 150 gram groente (9-12 jaar), de rest blijft onder de norm. Pubers doen het nog slechter: slechts 1 op 5 eet dagelijks 200 gram groente, de richtlijn voor alle leeftijden vanaf 14 jaar. Ook hier scoren 75-plussers het beste, maar zelfs van hen voldoet nog niet de helft aan de richtlijn.

Nederland is sterk op visserijgebied, maar de meeste vrachtwagens met vis rijden naar het buitenland. Aan twee keer per week vis eten, waarvan één keer per week vette vis, komt slechts 10 procent van de 16- tot 40-jarigen toe. En daarboven is het niet veel beter.

Het blijkt opnieuw: gezonde voeding blijft voor velen een lastig verhaal. Mensen denken niet aan, houden niet van of hebben te weinig tijd voor een gezonde hap. Dat vertaalt zich, in combinatie met te weinig beweging en een zittend bestaan voor een scherm, in een stijgend percentage Nederlanders met overgewicht: van 33 procent in 1981 naar 42 procent nu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer