Binnenland

Tweederde Nederlanders voor punten op rijbewijs

Ruim tweederde (69 procent) van de Nederlanders is voor invoering van een puntenrijbewijs. Dit blijkt uit onderzoek door TNS NIPO onder 1113 Nederlanders van achttien jaar en ouder.

ANP
17 February 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd. Bij een puntenrijbewijs worden bij verkeersovertredingen punten afgetrokken.

Als een automobilist voor de tweede keer wordt betrapt op rijden onder invloed van drank, moet hij opnieuw rijexamen doen, vindt 84 procent van de ondervraagden. Over het algemeen vinden zij zes maanden een redelijke termijn voordat er opnieuw examen mag worden afgelegd.

De Tweede Kamer discussieert momenteel over de invoering van een puntenrijbewijs. PvdA-kamerlid Dijksma liet begin deze maand weten met een wetsvoorstel hiertoe te komen als minister Peijs van Verkeer (CDA) blijft weigeren een puntenrijbewijs in te voeren. Volgens Peijs leidt het puntenrijbewijs tot te veel bureaucratie en bevordert het de veiligheid niet echt. Het CDA toonde zich eerder al voorstander van een dergelijk rijbewijs. PvdA en CDA hebben samen een kamermeerderheid.

Een puntensysteem veronderstelt dat overtredingen op een bepaalde manier geregistreerd worden. Bij elkaar opgeteld levert dat de maat om tot de bepaling van strafpunten te komen. Dat vergt natuurlijk nogal wat van de manier waarop overtredingen bijgehouden worden. Toch mogen dergelijke technische en administratieve problemen nooit reden zijn om een slim systeem niet in te voeren, zeggen verdedigers van het systeem.

Bij het puntenrijbewijs krijgt de weggebruiker een aantal punten. Bij verkeersovertredingen worden punten afgetrokken, het aantal hangt af van de ernst van de overtreding. Wie al zijn punten kwijt is, mag een aantal maanden geen enkel voertuig besturen en moet opnieuw rijexamen doen.

De dreiging dat de automobilist zijn rijbewijs kwijt kan raken, werkt preventief. Mensen nemen minder snel een bewust risico, is de verwachting. Bovendien leven ze de verkeersregels beter na en gedragen ze zich minder agressief op de weg. Dat blijkt uit ervaringen in het buitenland. Wie zich keurig aan de regels houdt, heeft uiteraard niets te vrezen en rijdt jarenlang zonder vrees voor inname rond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer