Steeds meer schoollokalen staan leeg
DELFT (ANP). Zeker 8 procent van de ruimte op basisscholen staat leeg, omdat het aantal leerlingen afneemt. Dat bleek onlangs uit een afstudeeronderzoek van Daniël Vos aan de TU Delft. In Trouw van zaterdag reageert Rinda den Besten van de PO-raad niet verbaasd: „Wij vinden die 8 procent nog aan de voorzichtige kant. In sommige gebieden gaat de leegstand richting de 20 procent.”
Doorgaans wordt een leegstand van 4 procent aangehouden als acceptabel om krimp en groei in het leerlingenaantal op te vangen.
Voor de overtollige ruimte moet meestal wel worden betaald, bijvoorbeeld voor verwarming, schoonmaak en verlichting. En dat geld gaat dus niet naar onderwijs, zegt Den Besten: „We laten zo een stiekeme bezuiniging toe op het onderwijs, omdat we slecht in staat zijn een antwoord te vinden op krimp. Onze wet- en regelgeving was altijd gericht op groei.”
Als scholen de extra ruimte blijven gebruiken, kost dat volgens het onderzoek van Vos 47 euro per vierkante meter per jaar. Als de overtollige ruimte niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld door een lokaal af te sluiten, kost het ongeveer 18 euro per vierkante meter per jaar. Totaal zijn scholen naar schatting per jaar tussen 6,7 miljoen en 17,5 miljoen euro kwijt aan de leegstand. Dat is 0,2 procent van de totale begroting van het basisonderwijs in Nederland.
Scholen in Limburg, Noord-Brabant en Friesland hebben het vaakst te maken met leegstaande lokalen.