Binnenland

Minder onderscheidingen bij lintjesregen

APELDOORN. Bij de jaarlijkse lintjesregen zijn deze keer ongeveer 300 onderscheidingen minder uitgereikt dan vorig jaar. Veruit de meeste onderscheiden personen zijn mannen, maar het percentage vrouwen neemt licht toe.

Redactie binnenland
24 April 2015 12:02Gewijzigd op 15 November 2020 18:27
Amsterdamse advocaat Hammerstein onderscheiden. beeld ANP
Amsterdamse advocaat Hammerstein onderscheiden. beeld ANP

Vrijdag werden ter gelegenheid van Koningsdag 2838 onderscheidingen uitgereikt. Vorig jaar waren dat er nog 3155 en in 2013 kregen 3016 mensen een lintje. Daarvan ging 35,98 procent naar vrouwen tegen 35,37 procent in 2014 en 34,52 procent in 2013. Twaalf mensen traden toe tot de Orde van de Nederlandse Leeuw, terwijl 2826 personen benoemd werden in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor 2773 personen was vrijwilligerswerk de belangrijkste reden dat ze een lintje kregen. Daarnaast waren er 144 mensen die een onderscheiding kregen op basis van een betaalde functie.

Net als in andere jaren werd ongeveer 10 procent van het aantal aanvragen afgewezen, omdat niet voldaan werd aan de eisen die worden gesteld om in aanmerking te komen voor een lintje.

Van Woerkom

Opvallend is dat er dit jaar niet veel prominente personen een lintje kregen. Een bekend persoon is voormalig ANWB-directeur Van Woerkom, die evenals zijn vrouw een lintje kreeg. Van Woerkom werd vorig jaar voorgedragen als de nieuwe nationale ombudsman. Hij kreeg die functie uiteindelijk niet, omdat hij een aantal jaar geleden discriminerende uitspraken had gedaan over Marokkaanse taxichauffeurs. Van Woerkom bood daar destijds zijn excuses voor aan, maar desondanks kon hij geen ombudsman worden. Van Woerkom werd vandaag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn vrouw werd lid in diezelfde orde.

Ook de Amsterdamse strafpleiter Hammerstein kreeg een onderscheiding. Hij werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hammerstein zet zich onder andere in voor het verbeteren van de internationale acceptatie voor hiv-dragers.

Gebeld

De meeste onderscheidingen werden vrijdag uitgereikt in gemeentehuizen, verenigingsgebouwen en kerken. Bovendien werden mensen door de burgemeester opgebeld of ze naar het gemeentehuis wilden komen voor de uitreiking.

Ook werden mensen die in het buitenland verbleven telefonisch op de hoogte gesteld. Sommigen kregen via een Skypeverbinding met het gemeentehuis bericht van hun onderscheiding. Ook waren er gemeenten waar de burgemeester elke decorandus thuis bezocht. Soms was de reden daarvoor dat de persoon die een onderscheiding kreeg te ziek was. Om die reden kregen enkele personen de afgelopen tijd al een onderscheiding.

De oudste persoon die vanmorgen een lintje kreeg, was H. E. Oversteeg-van Wolferen uit Westervoort, bij Arnhem. De in 1918 geboren Gelderse zet zich sinds 1983 in voor een ouderenvereniging. De jongste die een lintje kreeg, was T. J. de Wolde uit Meppel. Zij zet zich al jaren in voor sport- en spelactiviteiten voor mensen met een beperking en ze is actief voor het Longfonds. Zowel de oudste als de jongste gedecoreerde werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

200 jaar

Het is overigens dit jaar 200 jaar gelden dat het Nederlandse decoratiestelsel werd ingevoerd. Met de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 stelde koning Willem I al spoedig de Militaire Willems-Orde in. Dat gebeurde op 30 april 1815. Op 29 september van dat jaar volgde de Orde van de Nederlandse Leeuw. De derde Nederlandse orde, de Orde van Oranje-Nassau, kwam later en werd door regentes koningin Emma ingesteld op 4 april 1892.

Een onderscheiding in de Militaire Willems-Orde wordt tegenwoordig alleen bij zeer hoge uitzondering toegekend aan militairen die zich bijzonder moedig hebben gedragen in levensbedreigende situaties. In de Orde van de Nederlandse Leeuw wordt jaarlijks ene beperkt aantal mensen benoemd. Bij de lintjesregen zijn er dat meestal iets meer dan tien. De Orde van Oranje-Nassau telt de meeste leden. Jaarlijks treden enkele duizenden Nederlanders toe tot deze orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer