Studiebijbel op gereformeerde basis
Te midden van de talloze Engelstalige studiebijbels is ”The Reformation Heritage KJV Study Bible” een opvallende verschijning.
De naam van de studiebijbel laat zien dat deze uitgave zich op twee punten onderscheidt van andere studiebijbels. In de eerste plaats is dat het gebruik van de King James Version. De klassieke Engelse vertaling uit 1611 wordt wereldwijd nog steeds breed gebruikt, maar dat weerspiegelt zich niet in het aantal studiebijbels dat de King James als Bijbeltekst heeft. In dat opzicht voorziet deze uitgave in een behoefte.
In de tweede plaats onderscheidt ”The Reformation Heritage KJV Study Bible” zich door de bewuste aansluiting bij de gereformeerde traditie. Niet voor niets zijn achterin zowel de Drie Formulieren van Enigheid (uiteraard in het Engels) als de Westminster Confessie opgenomen. Op dit punt is er veel overeenkomst met de door R. C. Sproul geredigeerde ”Reformation Study Bible”, maar die gebruikt de English Standard Version (ESV).
Vergeleken met andere studiebijbels (zoals de ESV Study Bible) is de toelichting op de Bijbeltekst redelijk beknopt. De toelichting van het verouderde Engels kost ook de nodige ruimte. Wie een studiebijbel zoekt met exegetische diepgang, kan beter een andere kiezen.
De meerwaarde van ”The Reformation Heritage KJV Study Bible” is –naast het reformatorische karakter– de aandacht voor de persoonlijke toepassing van de Bijbelse boodschap. Per hoofdstuk is er een aantal ”Thoughts for Personal/Family Worship”. Dat maakt deze studiebijbel heel geschikt voor gebruik in persoonlijke stille tijd of in de huisgodsdienst.
Verspreid door de Bijbel zijn er vijftig artikelen opgenomen over meest leerstellige thema’s. De Bijbelse onderbouwing krijgt daarin veel aandacht. Een belangrijk minpunt is dat er op relevante plaatsen in de voetnoten niet naar deze artikelen wordt verwezen. Dat betekent dat een lezer de inhoud van de studiebijbel heel goed moet kennen, of steeds de inhoudsopgave moet raadplegen, wil hij maximaal van deze artikelen profiteren.
Sommige van deze artikelen zijn ontleend aan puriteinse schrijvers. De door dr. Joel Beeke geredigeerde studiebijbel wil nadrukkelijk staan in de lijn van het puritanisme en de Nadere Reformatie. Dat blijkt ook uit het eerste inleidende artikel, ”Reading the Bible Experientially” en bijvoorbeeld het artikel ”Experiential Knowledge” (naar aanleiding van Joh. 17:3).
Meerwaarde hebben ook de 36 artikelen over ”How to live as a Christian” die achterin zijn opgenomen en het waard zijn om apart te worden uitgegeven. Ze gaan niet alleen over leerstellige onderwerpen zoals rechtvaardiging en heiliging, maar vooral ook over praktische thema’s zoals gastvrijheid, hoe je een christelijke grootouder kunt zijn en hoe je omgaat met kritiek.
De vraag is wel hoe goed deze artikelen gelezen gaan worden. Je verwacht ze niet direct in een studiebijbel en in de toelichting bij de Bijbeltekst wordt er nergens naar verwezen. Datzelfde bezwaar geldt voor het beknopte overzicht van de kerkgeschiedenis –per eeuw een bladzijde– dat hierop volgt.
De ”Bijbel met uitleg” die binnenkort bij De Banier verschijnt, richt zich vooral op de uitleg van de tekst van de Statenvertaling. ”The Reformation Heritage KJV Study Bible” vormt met de tekst van de King James en de aandacht voor de toepassing van de Bijbeltekst een mooie aanvulling hierop. Beide uitgaven kunnen dus heel goed naast elkaar gebruikt worden.
Boekinfo
The Reformation Heritage KJV Study Bible, Joel R. Beeke (red.);
uitg. Reformation Heritage Books, Grand Rapids, 2014;
ISBN 978 1 60178 324 0; xix + 2217 blz.; $ 40,-.