Beurzen lager na zwakke macrocijfers
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagochtend overwegend in het rood. Een afzwakkende economische groei in de eurozone en een tegenvallend Chinees industriecijfer drukten op het beurssentiment.
„De beurzen zakken weer weg. De markten lieten in de afgelopen dagen al flinke schommelingen zien en hikten tegen nieuwe hoogtepunten aan. In Europa en China vielen de macro-economische cijfers wat tegen en ook blijft het Griekse schuldendrama een punt van zorg”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 501,79 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 767,94 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. De FTSE-index in Londen won 0,1 procent.
Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april minder hard is gegroeid dan vorige maand. De Britse bank HSBC maakte eerder op de dag al bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand is afgenomen tot het laagste niveau in een jaar.
Hekkensluiter in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van ruim 2 procent. Grootste stijger was olieconcern Shell met een plus van 0,5 procent.
In de MidKap stond advies- en ingenieursbureau Arcadis onderaan met een min van 3,5 procent na een teleurstellend kwartaalbericht. Navigatiebedrijf TomTom, dat een samenwerking is aangegaan met Mozilla en Telefónica, ging aan kop met een winst van 3,8 procent.
Bij de kleinere bedrijven won Accell meer dan 1 procent. De fietsenfabrikant profiteerde in het eerste kwartaal van het zachte voorjaarsweer in Europa.
In Parijs klom Pernod Ricard 2,8 procent. De Franse drankenproducent verkocht vorig kwartaal aanzienlijk meer dan een jaar eerder. Bandenfabrikant Michelin steeg 6,3 procent na meevallende omzetcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 750 miljoen euro.
Op de beurs in Stockholm verloor de Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson 8 procent na zwakke eerstekwartaalcijfers.
De euro bleef onveranderd op 1,0729 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 56,09 dollar. De prijs van Brent steeg 0,1 procent tot 62,78 dollar.