Oekraïne herdenkt WO2 op zijn Europees
KIEV (ANP/RTR). Een nieuwe breuk tussen Moskou en Kiev. Oekraïne herdenkt de Tweede Wereldoorlog niet langer zoals Rusland. Voortaan lopen de herdenkingen gelijk met Europa. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek woensdag aangekondigd.
Europa herdenkt de capitulatie van nazi-Duitsland op 8 mei. Toen het Derde Rijk in 1945 de overgave ondertekende, was het in Moskou al middernacht geweest, dus 9 mei. Daarom viert Rusland het einde van de oorlog op 9 mei. Oekraïne viert voortaan beide dagen. 8 mei staat in het teken van verzoening tussen antinazistrijders en mensen die na de oorlog tegen het communisme hebben gevochten. 9 mei is Overwinningsdag.
Jatsenjoek riep mensen op om als herdenking een klaproos te dragen. Hij noemde het een „Europees symbool”. Britten dragen de klaproos om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Oekraïne gebruikte tot nu toe een oranje-zwart lint, maar dat is een symbool van de pro-Russische opstandelingen geworden.
Oekraïne verandert misschien ook de officiële naam van de oorlog. Die wordt nu nog Grote Patriottische Oorlog genoemd, de term die de Sovjet-Unie gebruikte, maar dat zou Tweede Wereldoorlog moeten worden.
Sinds de opstand tegen de pro-Russische ex-president Viktor Janoekovitsj, de annexatie van de Krim en de gevechten in het oosten verwijdert Oekraïne Russische symbolen. Zo worden standbeelden van Lenin weggehaald. Ook worden straatnamen veranderd.