Moszkowicz ruilt advocatuur voor politiek
DEN HAAG (ANP). Bram Moszkowicz (54) gold jarenlang als een van de beste strafpleiters van Nederland. Twee jaar nadat hij uit de advocatuur werd gezet, heeft hij zijn intrede gedaan in de politiek, als lijsttrekker van VNL.
Met overdoses flair, durf en welbespraaktheid stond de voormalig strafpleiter tal van zware jongens bij, van ‘Hakkelaar’ Johan V. tot de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. In de zaak-Holleeder kwam hij in de problemen, maar met de succesvolle verdediging van PVV-leider Geert Wilders revancheerde hij zich.
Toch bleek die triomftocht in toga forse problemen te verhullen. Moskowicz kreeg hooglopend gedoe met de fiscus en met Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De belastingzaak werd geschikt, maar Kempers onderzoek leidde tot een vernietigend oordeel van zowel de Raad als het Hof van Discipline. Zij zetten Moszkowicz in april 2013 uit de advocatuur wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen.
Begin 2014 kreeg Moszkowicz opnieuw een tik op de vingers van de tuchtrechter omdat hij de media zou hebben ingelicht over de zaak van Estelle Cruijff zonder dat zij daarvan wist. Bovendien klopte die informatie niet altijd. Ook zou hij zijn financiële afspraken niet duidelijk hebben vastgelegd en onnodige kosten hebben gedeclareerd. Cruijff had Moszkowicz als advocaat in de arm genomen omdat zij getuige was in de strafzaak tegen haar toenmalige vriend Badr Hari.
Moszkowicz wordt geplaagd door financiële problemen en een schuld bij de Belastingdienst. Begin december leek het er op dat de inboedel van zijn woning geveild zou worden. Advocaat Gabriël Meijers, die Moszkowicz in diens tuchtzaken heeft bijgestaan, had beslag op de spullen laten leggen omdat die de rekening voor die bijstand nooit heeft betaald. Zanger Gordon schoot de oud-advocaat toen financieel te hulp waarna de veiling niet doorging.
Abraham Maarten Moszkowicz stamt uit een volbloed advocatengeslacht. Zijn grote voorbeeld is vader Max sr., die vanuit zijn kantoor in Maastricht lang gezichtsbepalend was voor de strafadvocatuur. Diens vier zonen traden in zijn voetsporen, Bram werd beëdigd in 1985. De tuchtrechter schrapte Robert Moszkowicz, het zwarte schaap van de familie, in 2006 van het tableau.
In 2007 zag Bram Moszkowicz zich genoodzaakt zich terug te trekken uit de strafzaak tegen Willem Holleeder, die werd verdacht van afpersing. Daaraan ging een haantjesgevecht vooraf met journalist Jort Kelder, die de raadsman typeerde als ‘maffiamaatje’.