Rapport: religieus erfgoed wezenlijk voor identiteit Europa
BRUSSEL. Religieus erfgoed is een belangrijk facet van de Europese cultuur en identiteit, zo stelt het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) in de notitie ”Naar een geïntegreerde benadering van de culturele erfenis van Europa”.
Op de laatste plenaire zitting op 16 april erkende het comité, waarin bestuurders uit Europa het EU-beleid bespreken, het belang van religieus erfgoed, zoals kerken, kloosters en kerkinterieuren, door dit tot een van de „pilaren” van de Europese cultuur en identiteit verheffen. „Het is het grootste museum in Europa dat elke hoek van het continent omvat.”
Het internationale platform voor religieus erfgoed Future for Religious Heritage Association (FRH) is blij met de erkenning. De niet-religieuze Europese organisatie –met leden uit meer dan dertig landen– die de belangen van historische plaatsen van eredienst behartigt, stelde maandag in een reactie dat deze vaststelling erg belangrijk is. Niet alleen om het belang van religieus erfgoed –als wezenlijk onderdeel van de Europese toekomst– te onderstrepen, maar ook omdat het religieus erfgoed van „unieke plaatselijke waarde” is.
De FRH pleit ervoor de verbinding tussen het religieus erfgoed en het toerisme te versterken, zodat meer mensen religieuze gebouwen gaan bezoeken. Die combinatie moet een grotere plaats krijgen in het gemeentelijke en regionale cultuurbeleid, stelt de koepelorganisatie. Zo kan er meer aandacht en geld voor het religieus erfgoed komen.
Het rapport van het comité sluit aan bij een studie uit 2014 waaruit blijkt dat Europeanen veel waarde hechten aan religieus erfgoed.