Dordrecht kleurt met de dag meer oranje (fotoserie)
Dordrecht maakt zich op voor Koningsdag met de koninklijke familie. „De stad kleurt meer en meer oranje. Dordt gaat bruisen. Veel inwoners hebben een calvinistische inslag. Heel lang zeiden ze: „We blijven gewoon ons werk doen, hoor.” Nu voel je dat de trots met de dag meer boven komt drijven.”
Christien ter Linde, woordvoerder van burgemeester Brok van Dordrecht, is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer met Koningsdag. „We zijn heel ver, het gaat om de puntjes op de i.”
Voorzitter Henk Bax van het plaatselijke Oranjecomité beaamt dat. „Het gaat vooral om technische zaken: de opbouw van podia, het realiseren van verbindingen, de veiligheid. Organisaties zoals de NOS zijn daarin leidend. Andere jaren regelen wij het complete programma. Nu zijn we onderdeel van een enorm apparaat. Ons comité is alleen verantwoordelijk voor het gebeuren in de Grote Kerk; daarnaast zorgen we dat er op het Statenplein wat te doen is als de koning weg is. De stad is vol, bezoekers moeten worden beziggehouden. Er moet wat te doen en te zien zijn, zodat mensen niet op verkeerde gedachten komen.”
Ter Linde en Bax wijzen op de oranjekoorts die zich in de aanloop naar 27 april langzaam maar zeker meester maakt van Dordrecht. Op het Centraal Station is een megakroon van 5 bij 3 meter –met een gewicht van 1000 kilo– te zien, bushokjes en transformatorhuisjes kleuren oranje, terwijl de bolders in de havens rood-wit-blauw worden geverfd. Ondernemers en inwoners hebben een pakket ontvangen met vlaggen en wimpels om winkels en woningen te versieren. „Maar die hangen we volgend weekend pas op, anders is het mooie eraf op Koningsdag”, lachen bewoners van de Wolwevershaven.
Ark
Op de Ark van Noach is alles klaar voor de Grande Parade, de botenshow. De buizen waarmee het schip vastlag in de bodem zijn verwijderd en aan boord zijn opnamen gemaakt voor de tv-uitzending op Koningsdag. „Jammer genoeg mogen er maar twaalf personen meevaren tijdens de parade”, zegt Wim Stolk. „We mikten op duizend man.” Waaronder 150 leden van Drechtstedenkoor Praise Him dat geestelijke liederen zou zingen. Vanwege de veiligheid is dat afgeblazen. Het risico dat bij een calamiteit honderden drenkelingen te water raken, vonden de veiligheidsdiensten te groot. Maar we zijn heel blij dat we meedoen. Allicht dat er vragen opborrelen bij het zien van de ark. Zo hebben we toch een boodschap voor een breed publiek.”
Overigens wordt de Grande Parade –die op een afstand van 50 tot 75 meter het koninklijk gezelschap passeert– afgeblazen als er meer wind staat dan windkracht 5.
Repetitie
Ook voor Anahi Oraison zit de voorbereiding er bijna op. De viooldocente van Crescendo uit Sliedrecht heeft met twintig leerlingen van 4 tot 17 jaar drie muziekstukken ingestudeerd voor het programma in de Grote Kerk. „Natuurlijk zijn de leerlingen zenuwachtig. Maar ze hebben er vooral heel veel zin in. Ze hebben keihard gewerkt, eindeloos gerepeteerd, zonder gemopper. Nog één repetitie en dan zijn ze er klaar voor.”
De strenge veiligheidseisen bezorgden de docente veel werk. „Ik heb lange lijsten met doopnamen en burgerservicenummers moeten invullen. Alles wordt gescreend. Het repeteren maakte alles goed: al die blije, enthousiaste gezichtjes voor m’n neus.”
Terrassen
Op het Scheffersplein, waar het gezelschap na het bezoek aan de Grote Kerk arriveert, zijn de voorbereidingen in volle gang. „Tot na 13.30 uur, net na het vertrek van de koninklijke familie, zijn terrassen verboden. Er komen hier huisjes te staan met typisch Dordtse producten waar de koning kennis van kan nemen”, vertelt Liesbeth Kühne van Grand Café Dordts Genoegen. „Wij verhuren tafels op de eerste verdieping als vipplaatsen met uitzicht op het plein. Ze waren in een mum van tijd besproken. De KRO verzorgt hier een rechtstreekse radio-uitzending, dus het wordt bomvol. Heel leuk om zo’n feest mee te maken. En commercieel veel interessanter dan een gewone maandag.”
Dordt is er klaar voor, benadrukt Christien ter Linde: „Laat Koningsdag maar komen.”
Rondom de Grote Kerk
Na de Grande Parade vaart de koninklijke familie van het Groothoofd naar de Houttuinen. Vandaar wandelt het gezelschap richting Grote Kerk. Het bezoek aan de kerk begint om 12.00 uur en duurt op de kop af tien minuten. „Alles is tot op de seconde geregisseerd”, zegt voorzitter Henk Bax van het plaatselijke Oranjecomité.
Buiten wordt het gezelschap verwelkomd door muziekkorps Jubal, in de kerk volgt een besloten bijeenkomst waarin de componist Bach centraal staat. „Besloten klinkt wat onvriendelijk, maar het programma is zeker niet bestemd voor ”bobo’s”. Alle Dordtenaren vanaf 16 jaar die op 27 april jarig zijn, zijn uitgenodigd, er zijn afgevaardigden van de Oranjecomités in de Drechtsteden en van de sportkoepel. De kerkenraad en de Dordtse Raad van Kerken zijn aanwezig, kortom een gemêleerd gezelschap.”
De koninklijke familie krijgt drie muziekstukken te horen, waaronder een „feestelijk verjaardagsstuk.” Een hoofdrol is weggelegd voor organist Cor Ardesch die in tien minuten drie orgels bespeelt, waaronder het Bachorgel van de kerk. Daarna verlaat het gezelschap de kerk en passeert jongerenorkest Crescendo uit Sliedrecht dat –in Bachkostuum– de gasten muzikaal uitgeleide doet. Later volgt in de kerktuin een muzikaal programma.
Zenuwachtig voor Koningsdag is koster Marianne Rietveld niet. „Ik voel hooguit gezonde spanning. We zijn wel wat gewend. In 2009 was koningin Beatrix hier voor de opening van het Calvijnjaar, vorig jaar was de koning zelf in de kerk. Bovendien heb ik maar een eenvoudige taak. Ik doe ’s morgens de kerk open, zorg voor het geluid en zet koffie voor de hele club. Ik hoef de koning en koningin geen handje te geven en de beveiliging neemt alle taken over. Ik ben alleen koster.”
Wel merkt de kosteres dat bezoekers deze periode meer dan gewone belangstelling voor de kerk aan de dag leggen. „Maar ook nu sluiten we gewoon om halfvijf. Tijd is tijd.”
Onwillekeurig houdt ze het gedrag van bezoekers meer in de gaten dan anders. „En we vergaderen ons suf: met commissies, de NOS, de gemeente. In de loop van deze week gebeurt er van alles en nog wat. In de kerk, maar ook buiten: er komt een straalzender op de toren. Zondag is er eerst gewoon kerk, daarna gaan de beveiligers aan de slag. Het komt allemaal goed. De kerk is er klaar voor. Zoals altijd.”
Dordt Open Kerk
„Alle kerken in de binnenstad hebben besloten hun deuren te openen om mensen gelegenheid te geven in de kerk het bezoek van de koning te volgen.” Volgens Elly van Wenum, secretaresse van het Platform Raad van Kerken, zijn er acht locaties open tijdens Dordt Open Kerk. „De kerken kunnen worden bezichtigd, bezoekers kunnen een kopje koffie drinken en op diverse plaatsen staan tv-schermen waarop de uitzending van Koningsdag te volgen is. Er wordt gesproken over 100.000 bezoekers. Als 10 procent een kijkje neemt in een van onze kerken, zijn dat er toch mooi 10.000.” In de Vriesestraat geeft de Hope Alive Band bovendien een speciaal Koningsdagconcert.
Bezoekers van de kerken –ook die van de Grote Kerk– krijgen een stukje Koningsbrood uitgereikt. „Dat laat zien waar we als kerken voor staan: delen van onze overvloed. Tegelijk verwijst het naar Jezus als het Brood des Levens.” Volgens Van Wenum is het Dordtse Koningsbrood inmiddels een succes. „Het wordt door alle bakkers in de stad en sommige supermarkten verkocht en is uitgedeeld in verzorgingshuizen. De gedachte erachter wordt breed uitgedragen.”