Politiek

CU-voorzitter Adema: Nicea duldt geen vrijzinnigheid

AMERSFOORT. ChristenUnie­partijvoorzitter Piet Adema is er heilig van overtuigd: „De partij zal niet verwateren; de geloofsbelijdenis van Nicea duldt geen vrijzinnigheid.”

20 April 2015 16:02Gewijzigd op 15 November 2020 18:20
Adema. Beeld ANP
Adema. Beeld ANP

Tientallen bijeenkomsten en gesprekken heeft Adema de afgelopen maanden gevoerd over de grondslag van de ChristenUnie. Hij was niet alleen bij kiesverenigingen en provinciale afdelingen, ook legde hij zijn oor te luisteren aan de keukentafel van critici, En nu ligt er een voorstel. „We hebben goed geluisterd naar de leden; ik verwacht voldoende draagvlak voor dit voorstel tijdens ons partijcongres op zaterdag 13 juni.”

Glijdt de ChristenUnie niet af richting een algemene christelijke partij die het iedereen naar de zin wil maken?

„Daar is geen sprake van. De ChristenUnie is en blijft een orthodox-christelijke partij. Verwatering is niet aan de orde. Het verzoendend werk van Jezus Christus staat centraal en daar doen we geen millimeter van af. De geloofsbelijdenis van Nicea duldt geen vrijzinnigheid. In eerste instantie was het plan om het Apostolicum op te nemen in de grondslag, maar we komen toch met het voorstel om Nicea op te nemen. Die gaat toch verder in de formulering waartoe Christus op deze aarde is gekomen, namelijk om onze zaligheid. Ook het koningschap van Christus staat er expliciet in genoemd. Dat is voor het politieke handelen van grote betekenis.”

Maar de drie reformatorische belijdenisgeschriften zijn nog explicieter.

„Dat klopt, maar we hebben ook te letten op hetgeen onze leden naar voren brengen. We moeten evangelischen en rooms-katholieken niet onnodig voor het hoofd stoten. Bovendien gaan we de Drie Formulieren van Enigheid in een preambule voorafgaand aan het kernprogramma noemen. Daarin staan ook andere Bijbelse belijdenisgeschriften genoemd. Bovendien gaan we in het kernprogramma verwoorden welke onderdelen van de belijdenis­geschriften betekenis hebben voor het politieke handelen in deze tijd.”

Verwacht u veel weerstand in de partij tegen uw voorstellen?

„Er zullen vast mensen zijn die zeggen dat ze dit niet nodig vinden. Maar ik put moed uit de ontmoetingen die ik heb gehad met enkele behoudende kiesverenigingen. Als ik ze uitlegde waarom we dit willen, konden ze er wel in meekomen. Maar iedereen mag met tegenvoorstellen komen; we zijn een democratische partij.”

Zullen de nieuwe leden toestromen als de partij akkoord gaat met de aanpassingen?

„Nee, en daar gaat het ons ook niet om. We willen een intern debat op een bevredigende wijze afronden. Er komt geen verandering in onze politieke opstelling. Ik kom soms mensen tegen die zeggen dat ze ons willen steunen als we een minder afwijzende opstelling zouden hebben over abortus. Dan zeg ik: „Dat gaat niet gebeuren. Bij zo’n ChristenUnie zou ik me niet thuis voelen.””

Maar u bent toch niet tegen extra leden en extra zetels?

„Natuurlijk niet. Maar ik ben ook realistisch. Als er in Nederland geen reveil komt, zal de ChristenUnie niet explosief gaan groeien. Dan houden we die vijf à zes zetels die we nu ook hebben. Het gaat ons ten diepste om het principiële geluid in politieke organen. Het aantal leden en zetels is daaraan ondergeschikt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer