Schilder Jo Dumon Tak werkt aan een Panorama Walcheren
VLISSINGEN. In de voormalige Machinefabriek van scheepswerf De Schelde in Vlissingen ontstaat een reusachtig geschilderd panorama van Walcheren. Jo Dumon Tak uit Middelburg werkt er al sinds 2010 aan. Wanneer het project klaar is, weet hij nog niet. „Misschien blijft het wel een altijddurend proces.”
Een aantal jaren geleden kreeg kunstschilder Dumon Tak (52) het verzoek een monumentaal panoramisch schilderij te maken. Het moest een soort Panorama Mesdag worden, maar dan van het eiland Walcheren.
Dumon Tak ging enthousiast aan de slag. Hij heeft intussen zes meer dan manshoge doeken geschilderd: twee kustgezichten van Vlissingen, één van Domburg, één van Veere, een impressie van het Oranjebos bij Oostkapelle en een Vlissings stadsgezicht vanaf de achtste verdieping van een kantoorpand.
Deze diorama’s worden straks rond een groots, panoramisch schilderij van Walcheren gegroepeerd. Dat centrale doek met een hoogte van 15 meter zal Walcheren tonen gezien vanaf een denkbeeldige Lange Jan, de Abdijtoren van Middelburg.
Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vijftien diorama’s ontstaan. De bezoeker kan die opstellingen ‘binnenstappen’ voordat hij uiteindelijk de ronde ruimte –met een diameter van 35 meter– met het panorama betreedt.
Dumon Tak wil met zijn schilderijen vooral het mateloze en heldere Zeeuwse licht vangen dat door zo veel schilders is geroemd. „Licht geeft bezieling aan een schilderij”, zegt hij.
Het Panorama Walcheren gaat dit jaar zijn vijfde seizoen in. In totaal beslaat het project een oppervlakte van 400 vierkante meter in de Machinefabriek aan de Willem Ruysstraat in Vlissingen.
Bezichtiging
Terwijl de Middelburger in de Machinefabriek aan het werk is, kunnen belangstellenden zijn project volgen en bezichtigen. Er wordt een vrijwillige donatie gevraagd van 3 euro per persoon.
Panorama Walcheren krijgt geen subsidie. Het imposante gezicht op de Vlissingse boulevard (40 meter lang en 2,5 meter hoog) is favoriet bij de bezoekers, weet Dumon Tak. „Ik maakte mee dat bezoekers in tranen raakten door de weerspiegeling van de gebouwen in het water op het strand. Dat zijn altijd Vlissingers.”
Van al het werk krijgt Dumon Tak de meeste positieve reacties op het gezicht op de boulevard. „Als je het van dichtbij bekijkt, is die weerspiegeling een abstractie. Maar van een afstand bezien wordt ze een werkelijkheid die heel veel mensen kennelijk waarderen, ook al is die werkelijkheid maar suggestie.”
Dumon Taks credo is dan ook: „Ik schilder wat ik overdrijf. Als je de realiteit iets anders interpreteert –dus overdrijft–, wordt die soms boeiender voor de beschouwer dan de echte werkelijkheid.” De in Rotterdam geboren kunstenaar noemt dat „de dramatiek van een schilderij.”
Een team van 35 vrijwilligers staat Dumon Tak bij in de vervolmaking van zijn kunstproject. Daaronder zijn een manager, drie hulpschilders en 35 gastvrouwen en -heren. De laatsten verzorgen rondleidingen voor bezoekers.
Open atelier
De kunstenaar hoopt over tien jaar klaar te zijn. „Maar voor hetzelfde geld blijft het project altijd in de ontstaansfase en blijft het hier, in dit indrukwekkende gebouw, altijd een soort open atelier waar publiek in en uit kan lopen.” Deze dynamische setting bevalt hem tot nu toe goed. „Er zijn nog zo veel markante plekken aan de Walcherse kust die het waard zijn om te worden geschilderd.”
Dumon Tak noemt zijn project niet voor niets „een geschilderde ode aan Walcheren.” Hij hoopt dat mensen zijn levenswerk als een beleving ervaren. „Het is groot en monumentaal. Heel leuk om te doen, maar soms ook moeilijk. Omdat de schilderingen zo groot worden kun je weleens de controle over het perspectief verliezen.”
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.