Einde Cubablokkade niet voor iedereen een zegen
SLIEDRECHT. Het einde van de blokkade van Cuba is niet in alle opzichten een zegen. Het is te vrezen dat er een leegstroom van predikanten ontstaat als de grenzen verder opengaan. Mogelijk ontstaat er ook een toestroom van moderne theologie.
Dat zei J. Haeser, Cubacoördinator van de stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ), zaterdag op jaarlijkse zendingsmiddag van de stichting in Sliedrecht.
Haeser noemde het wel een zegen dat de SEZ actief mag zijn in Cuba. Aan het cursuswerk nemen inmiddels 24.000 cursisten deel. Ook wordt er veel lectuur verspreid, onder meer op usb-sticks. Dat er sprake is van een enorme toestroom van Bijbels, zoals diverse media meldden, is volgens Haeser niet de werkelijkheid. „Bijbels komen Cuba wel binnen, maar worden door het regime opgeslagen in containers en mondjesmaat verspreid. Omdat wij onze eigen kanalen hebben, kunnen we elke week 25 Bijbels naar Cuba versturen”, aldus Haeser.
De SEZ heeft in Cuba contact met 1250 predikanten. Het kerkelijk leven in Cuba groeit volgens Haeser nog steeds, al vlakt de groei wel af. „Ondanks dat er vele kleine kerkjes zijn en er nog steeds kerken worden gebouwd, zijn mensen moeilijk naar de kerk te krijgen”, zegt hij.
Zowel in Amerika als in Cuba klinken kritische geluiden over de opheffing van het embargo tussen beide landen. Hoewel er sprake is van een modernere samenleving onder het regime van Raul Castro, Cubanen weer eigendommen mogen hebben, de oude relatie met de Rooms-Katholieke Kerk in ere is hersteld en Goede Vrijdag weer een nationale feestdag is, heerst er grote armoede en werkloosheid. Haeser: „Veelal krijgt de blokkade door Amerika daarvan de schuld, maar de interne blokkade van het regime is mogelijk nog erger.”
Door de versoepeling van het embargo proberen veel Cubanen het land te verlaten. Daaronder zijn ook predikanten, waardoor er een tekort ontstaat aan docenten op seminaries. „De scholing onder de bevolking is goed, maar puur atheïstisch. Velen eren de revolutie, wat op scholen erin wordt gepompt”, aldus Haeser. Omdat de overheid de voedselproductie niet ter hand neemt, steunt de SEZ landbouwprojecten.
Op de zendingsmiddag zong Plonie Landman-de Wit enkele psalmen uit het inmiddels voltooide Spaanse Psalmboek op de melodieën van het Geneefse Psalter. De eerste uitgave van enkele psalmen dateert van 1967. In 1982 volgde een uitgave met meer in het Spaans vertaalde psalmen. De SEZ heeft regelmatig steun verleend aan deze psalmboekjes. In 2010 verscheen het boekje met alle 150 psalmen.
In zijn openingswoord sprak SEZ-voorzitter ds. A. C. Uitslag, christelijk gereformeerd predikant te Urk, over ”Geroepen tot het heil”, naar aanleiding van Lukas 13:23: „Strijdt om in te gaan.” „Een roepstem die tot allen komt, dichtbij en ver weg. Overal moet het Woord gehoord worden. Er mag geen witte vlek zijn. Er zullen er komen van het oosten en westen, het noorden en zuiden. Maar wie aan die roepstem geen gehoor geeft, gaat verloren”, aldus ds. Uitslag.