PKN: Kabinet moet illegalen hun rechten geven
UTRECHT. Grote krachten schreven twitteraars zaterdag toe aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Zij zou, zo heette het, weleens de val van Rutte II op haar conto kunnen schrijven. De kerk wenste zich te beperken tot de kern: Geef de illegaal gewoon zijn recht.
Veel op straat rondzwervende uitgeprocedeerde asielzoekers klopten de afgelopen jaren aan bij een PKN-gemeente. „Help ons, geef ons onderdak.” Procespartij kon de PKN echter niet zomaar worden. Reden daarvan is dat ze niet voorkomt op de lijst van 69 internationale ngo’s die een collectieve klachtprocedure tegen Nederland kunnen voeren bij de Raad van Europa.
De oecumenische Conference of European Churches (CEC), een samenwerkingsverband van 118 kerken uit 36 landen, kon dat wel. Deze CEC diende zodoende namens de PKN de klacht in, in januari 2013.
Nu VVD en PvdA al dagen aan het bakkeleien zijn over wat hun precies te doen staat, wordt het Twitteraccount van de PKN door socialemediagebruikers nauwlettend gevolgd. Wat vindt de kerk ervan dat een door haar aanhangig gemaakte klacht bijna een kabinetscrisis tot gevolg heeft? Mede als reactie op diverse tweets daarover zette Geesje Werkman, vluchtelingenspecialist van Kerk in Actie, dat onderdeel is van de PKN, het in haar blog nog maar eens uiteen. „Het kabinet moet de illegalen die jarenlang in de kou hebben gestaan nu hun rechten geven”, liet Werkman weten. „Dat is het enige wat de kerk vindt.”
Dat de aan Nederland gerichte resolutie die het Comité van Ministers woensdag aannam wel erg diplomatiek is opgesteld, is volgens Werkman bijzaak en verandert niets aan de kern: Nederland heeft het Europees Sociaal Handvest geschonden en moet zijn gedrag verbeteren. Dat ingewikkeld noemen, komt volgens Werkman vooral voort uit het willen verbloemen van politieke onwil. „Als je geen zin hebt in het respecteren van de mensenrechten, kun je er van alles bij halen om te beargumenteren dat je je er niet aan hoeft te houden. Dan wordt het moeilijk, en dan wordt het verwarrend, en dan kun je vervolgens stellen dat het complex is, en verwarrend, en dat je er niet uitkomt. Je kunt er zelfs een heel kabinet mee in de problemen brengen. Maar dat komt niet omdat je je aan mensenrechten moet houden, maar omdat je dat eigenlijk liever niet wilt”, aldus de strijdlustige Werkman op haar blog.