Binnenland

Geboeid door een mysterieuze vogel

DONGEN. Een waar eldorado voor vogels. Dat is de 2,5 hectare grote tuin van Peter en Elly Verschure uit het Brabantse Dongen. Vijf camera’s volgen onder meer een paar koppels uilen. Tot in de nestkast. Natuurliefhebbers kunnen via internet meekijken.

J. Visscher
17 April 2015 18:05Gewijzigd op 15 November 2020 18:17
Peter Verschure met opgezette uil. beeld RD
Peter Verschure met opgezette uil. beeld RD

Het piept, fluit, tjilpt, geurt, kleurt en fleurt in de tuin van de Brabanders. ’t Is lente. Een jaargetijde naar het hart van het natuurminnende stel. „Mooi groen, nieuw leven”, zegt Elly Verschure (69). Tijdens een wandeling te midden van bomen, struiken, vijvers en houtwallen wijst Peter Verschure (69) op een hoopje witte veren. „Restanten van een houtduif. Er is een roofvogel bezig geweest.”

IJsvogels

Sinds een maand hangen er vijf camera’s in de tuin aan de rand van Dongen. Die bespieden de –nestkasten van– verschillende vogels. Zoals een koppel steenuilen, een kerkuilenpaartje, spreeuwen, ijsvogels, roodborstjes, huismussen en mezen. Maar ook eekhoorntjes, hazen en egels kunnen in beeld komen. Via de website beleefdelente.nl, een project van onder meer de Vogelbescherming, kunnen mensen vanachter hun computer live meegenieten.

De aanleg van het door de Vogelbescherming bekostigde camerasysteem had best wat voeten in de aarde. „Ze zijn hier weken bezig geweest. Er was 1500 meter kabel nodig. We hebben de best bewaakte tuin van Dongen.”

Zelf kijken Peter en Elly geregeld op de site van beleefdelente.nl. Aan de met een rood-wit geblokt kleed overdekte tafel in de keuken, waar Elly een vers „bakske” koffie serveert, komt de tablet-pc tevoorschijn. Daar is het laatste vogelnieuws te vinden. Heugelijke tijding. Er is in een van de nesten opnieuw een uilskuiken uit het ei gekropen. Een jong van een kerkuil. „Je bent dus op kraamvisite”, lacht Peter. Fraaie camerabeelden komen er uit hun lusthof, waar tientallen nestkasten hangen. „Het is mooi om paringsrituelen te zien. Grappig vond ik ook de beelden van eekhoorntjes die nestkasten aan alle kanten verkennen.”

De kerkuil fascineert hem. „Een mooie, mysterieuze vogel, zo’n 30 centimeter groot, met een hartvormig gezicht. De kerkuil vliegt ’s nachts rond. Dan horen we hem roepen, paringsgeluiden maken. De vogel brengt zo’n achttien verschillende geluiden voort. Hij kan bijvoorbeeld piepen, sissen, hard schreeuwen en snurken.”

Het verheugt Verschure, voormalig bloemist, dat ook een koppeltje ijsvogels in zijn uitgestrekte tuin is neergestreken. „De kers op de taart. Het is een bijzonder mooi, kleurig, fluorescerend blauw vogeltje. ” Anders dan de naam doet vermoeden „haat de ijsvogel ijs.” „Bij strenge winters blijft er soms maar een derde van de ijsvogels over. Ze verhongeren dan vaak, omdat ze geen vis meer kunnen vangen.”

Waarom weten vogels van allerlei pluimage de tuin in Dongen te vinden? „Hier zijn waterpartijen, verschillende soorten groenblijvende bomen, struiken en houtwallen te vinden. Op veel plekken kunnen de vogels hun nest bouwen. Ook in de winter vinden ze hier rust en bescherming.”

De Brabanders –die ook paarden, kippen, geiten en schapen houden– helpen de vogels een handje. Her en der in de tuin staan zogeheten natuurzuilen. „Dat zijn balen met bijvoorbeeld schapenvacht, paardenhaar, takjes en kokosvezel. Materiaal voor de nesten.” Zeker in de winter strooien ze dagelijks vogelzaad.

Mooie momenten

Dagelijks brengen de Verschures uren in hun tuin door. „We zijn natuurmensen. Ooit werd ik bij het werk in de tuin dagenlang vergezeld door een roodborstje. Het vogeltje ging maar achter me aan. Op een gegeven moment kon ik het roodborstje over de rug aaien, zonder dat het vogeltje ervandoor ging. Dat zijn mooie momenten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer