Kerk & religie

Wandelen in nieuwe hemel en op nieuwe aarde

ORLANDO. Wie de laatste twee hoofdstukken van de Bijbel leest, wandelt als het ware door de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde. Wat daar het meest opvalt? „Dat er geen zonde meer is.”

Van onze verslaggever
16 April 2015 08:50Gewijzigd op 15 November 2020 18:13
Philip Ryken. beeld RD
Philip Ryken. beeld RD

Dat zei Philip Ryken, president van Wheaton College (Illinois), gisteren op de laatste dag van de nationale conferentie van The Gospel Coalition (TGC) in de Amerikaanse stad Orlando. Die stond in het teken van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

De oud-predikant van Tenth Presbyterian Church in Philadel­phia belichtte het thema vanuit Openbaring 21:1-22:5. In deze laatste hoofdstukken in de Bijbel komen volgens hem alle grote thema’s uit de Schrift samen: verbond, verzoening, tempeldienst en toekomst.

In de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde is de vernietigende kracht van de zonde voorbij, benadrukte Ryken. „Er zal geen enkele vervloeking meer zijn. Maar er is meer dan alleen zondeloosheid. Er zal ook volkomen voldoening zijn. In dit leven gaan zelfs de prachtigste dingen gepaard met een vleugje teleurstelling. Dat komt omdat onze gevallen wereld uiteindelijk niemand voldoening kan geven. David begreep dat, toen hij zei: „Mijn ziel verlangt naar U, als in een droog en dorstig land zonder water.””

Openbaring spreekt over dat water: Laat hij die dorst heeft komen; en laat hij die wil, het water des levens nemen, voor niets. Ryken: „Alleen de levende God kan dat geestelijk water geven. In de nieuwe hemel en op de nieuwe aarde is zelfs een hele rivier vol levend water.”

Alle pracht daar verwijst naar de verheerlijkte en tronende Christus, zei Ryken, met een verwijzing naar Thomas Boston. „We zeggen vaak: Aan alles komt een einde. Maar het volk van God in de hemel zal dat nooit zeggen. Gods zegeningen zijn voor hen, voor eeuwig. Als we dááraan denken, is er maar één gebed mogelijk: „Amen. Ja, kom Heere Jezus.””

Ligon Duncan, hoogleraar aan het Reformed Theological Seminary in Jackson en president van de Alliance of Confessing Evangelicals, sprak over Romeinen 8:16-25. Daarin verbindt de apostel Paulus het lijden van christenen in deze wereld met hun toe­komstige heerlijkheid. In heel de Bijbel, van Genesis tot Open­baring, is volgens Duncan een spanning te zien tussen het ”nu” en het ”nog niet”, tussen wat is en wat komen gaat. „Die twee horen onlosmakelijk bij elkaar.”

Christenen zijn aangenomen tot kinderen van God, en juist daarom krijgen ze in deze gevallen wereld met lijden te maken, stelde de Amerikaanse hoog­leraar. „We vergeten dat vaak. God heeft in Zijn soevereiniteit een doel met ons lijden. Dat overstijgt het ”nu” en richt ons op het ”nog niet” van de eeuwige heerlijkheid van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.”

Het zicht op de heerlijkheid is echter niet bedoeld om aan het lijden te ontsnappen, maar om te volharden. „Als het ”nu” ons alles is, kunnen we hier niet leven. Uiteindelijk weegt het lijden in deze tijd niet op tegen de heerlijkheid die geopenbaard zal worden. Dat is onze gezegende hoop.”

Australië

The Gospel Coalition is een platform van reformatorische evangelicalen in de Verenigde Staten, opgericht in 2005 door Don Carson en Tim Keller. Er is ook een afdeling in Frankrijk en –sinds gisteren– in Australië.

De volgende nationale conferentie heeft plaats van 3 tot 5 april 2017 in Indianapolis. Centraal staat dan de 500e verjaardag van de Reformatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer