Kerk & religie

GB-overleg Noord-Nederland: Evangelisatie in stad of dorp verschilt

SEBALDEBUREN. Is er verschil tussen evangelisatie in het dorp of in de stad? „In principe bestaat er geen verschil, alhoewel de manier van evangeliseren wel verschilt en de knelpunten in de stad anders zijn dan op het platteland.”

Van een medewerker
16 April 2015 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 18:13
SEBALDEBUREN. Predikanten uit Noord-Nederland overlegden in Sebaldeburen met het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. beeld RD
SEBALDEBUREN. Predikanten uit Noord-Nederland overlegden in Sebaldeburen met het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. beeld RD

Dat is de mening van zowel de dorpspredikant ds. M. Noorderijk uit het Drentse Tiendeveen als de stadspredikant ds. J. A. van den Berg van de Martinikerk in de stad Groningen. Zij spraken dinsdag over het thema ”Zendings­bewustzijn, gericht op stad en dorp” tijdens het halfjaarlijkse overleg tussen het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en de predikanten/voorgangers in de drie noordelijke provincies.

De opdracht tot getuigen geldt net zo goed voor een dorpsgemeente als voor een stadsgemeente, zei ds. Noorderijk, predikant van de hervormde gemeente Tiendeveen en Nieuw-Balinge. „Het gebrek aan eenheid in de kerken is sowieso een sta-in-de-weg voor elke evangelisatiepoging, maar de verdeeldheid onder christenen is op het platteland een extra hinderpaal, omdat men daar alles van elkaar weet. Eenheid is wervend, maar verdeeldheid is afstotend, vooral in de dorpsgemeenschap. Dat wordt tijdens evangelisatiegesprekken vaak merkbaar. Het werken aan eenheid in de christelijke gelederen is de eerste stap op weg naar de evangelisatiecampagne.”

Het bestaan van een zendingscommissie moet niet tot de illusie leiden dat de gemeente missionair is, stelde ds. Noorderijk in Sebaldeburen tegenover de twaalf aanwezigen. In sommige gevallen doet de zendingscommissie niet anders dan op de winkel te passen. „Als gemeente met een Gereformeerde Bondsignatuur blijft altijd de worsteling hoever je kunt gaan in de samenwerking met andere kerken. Over muziek­vormen of liederen is vaak overeenstemming te bereiken, maar als de evangelisatie­boodschap fundamenteel anders is, houdt het op.”

Vooroordelen die in een dorp spelen, vormen volgens de Drentse predikant een specifiek knelpunt voor de plattelandsevangelisatie. „Zou iemand daar kerkgang overwegen, dan spreekt het dorp erover. In de stad kan iemand anoniem een dienst bijwonen.”

Dr. Van den Berg, predikant van de Martinigemeente Groningen en sinds februari directeur van de evangelisatieorganisatie IZB, belichtte in zijn lezing de evangelisatieprojecten van zijn gemeente. „Missionair bewustzijn is meer dan aller­lei missionaire activiteiten.”

In de loop der jaren moest de protestantse wijkgemeente van de Martinikerk ook van de mislukkingen leren. „Afhankelijkheid van God gaat voorop bij het uitvoeren van evangelisatie­projecten. Voordat een evangelisatiewerkplan wordt opgesteld, is het beter eerst de eigen, innerlijke secularisatie te bezien. Heerst Jezus op alle levensterreinen? De bezinning op de vraag ”Hoe bereiken wij de Groningers?” kan niet zonder de vraag ”Wat betekent het gemeente van Christus te zijn?””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer