Kabinet kiest voor één waterheffing
Drie bestaande gemeentelijke heffingen voor waterverbruik -drinkwater, riolering en zuivering- zullen met ingang van 2007 worden samengevoegd.
Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Van Geel van VROM. Die hoopt dat burgers zich door de samenvoeging meer bewust worden van de kosten van watergebruik. De nieuwe heffing moet ”waterketenbelasting” gaan heten.
De kosten voor riolering en zuivering, die nu vastliggen, wil het kabinet variabel maken. Gebruikers die veel water afnemen, moeten ook meer betalen voor het lozen en zuiveren van water. Zuinig omgaan met water kan volgens Van Geel een kostenbesparing opleveren voor de bewuste waterverbruiker.
Behalve de burger meer bewust maken van de kosten, wil Van Geel hem ook een overzichtelijker rekening voorschotelen. Burgers die veel water gebruiken zullen ook meer gaan betalen, omdat zij zowel meer water afnemen als lozen.
De staatssecretaris maakte vrijdag duidelijk dat er nu eerst afspraken gemaakt moeten worden met betrokken bedrijven en instanties. Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is dat het gebruik van drinkwater duurder wordt.
Volgens de Unie van Waterschappen zal de uitwerking nog veel tijd en overleg vergen. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de zuiveringsheffing, terwijl het rioolrecht een gemeentelijke heffing is. De drinkwaterrekening is weer een zaak van de waterleidingbedrijven.
De prijs van water zal waarschijnlijk wel stijgen, zo stelde een woordvoerder van de Unie van Waterschappen vrijdag. „Het besparen op drinkwatergebruik zal niet leiden tot kostendaling bij de waterleveranciers. Er ontstaat dan een gat in de begroting. Dat moet worden opgevuld door hogere prijzen. Daar ontkomen we waarschijnlijk niet aan”, aldus de woordvoerder.
Of er waterketenbedrijven komen, is volgens de unie dan ook nog geen uitgemaakte zaak. De meeste winst kan in haar ogen behaald worden uit verdere samenwerking tussen gemeenten en schappen.