Kans op levenslang op Guantanamo Bay
De Amerikanen houden momenteel ongeveer 650 verdachten gevangen op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba. Men overweegt om een deel van hen naar huis te sturen, voor berechting in hun thuisland. De ’zware’ gevallen kunnen echter rekenen op een lang verblijf op Cuba, mogelijk zelfs levenslang.
Dat verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegenover The New York Times. Hij maakte bekend dat er binnenkort een commissie van drie man komt die jaarlijks zal bekijken of sommige gevangenen naar huis gestuurd kunnen worden.
Dat kan zijn omdat zij geen gevaar meer vormen voor de Verenigde Staten of voor Amerika’s bondgenoten, of omdat men ervan uitgaat dat zij geen nuttige informatie meer kunnen leveren. Sommige gevangenen kunnen voor militaire rechtbanken berecht worden, maar dat betekent niet dat hun lot daarmee overzichtelijker wordt. Volgens de woordvoerder is het mogelijk dat iemand wordt veroordeeld tot bijvoorbeeld vijf jaar gevangenisstraf, maar dat men na het uitzitten van die straf besluit om de betrokkene „voor onbepaalde tijd vast te houden.”
Hij wees kritiek van mensenrechtenorganisaties van de hand door erop te wijzen dat Amerika is verwikkeld in een „oorlog” tegen internationale terroristen. „Sommigen van de gevangenen op Cuba zouden zich na hun vrijlating onmiddellijk weer aanmelden voor anti-Amerikaanse acties. Het is dus beter dat zij uit de roulatie blijven”, aldus de woordvoerder. Het gaat bij de gevangenen op Cuba voornamelijk om aanhangers van de terreurbeweging al-Qaida of aanhangers van het voormalige Taliban-regime in Afghanistan. Geen van de gevangenen is tot nu toe iets ten laste gelegd.
De mensenrechtenorganisatie Center for Constitutional Rights reageerde scherp op dit nieuws. „Mensen voor de rest van hun leven vasthouden zonder dat zij formeel ergens van beschuldigd worden en zonder enige vorm van proces is alleen te vergelijken met wat er in brute dictaturen gebeurt”, aldus Michael Ratner, voorzitter van het Center for Constitutional Rights.