Binnenland

Ouders Syriëgangers willen Staat aanklagen

LEIDEN (ANP). Een aantal ouders van Syriëgangers wil gezamenlijk naar de rechter stappen om de Nederlandse staat aan te klagen. Ze vinden dat Nederland te weinig heeft gedaan om hun kinderen te beletten naar Syrië af te reizen om zich bij de terreurgroep IS aan te sluiten.

14 April 2015 17:54Gewijzigd op 15 November 2020 18:10

Aanleiding voor de actie is een 27-jarige Nederlandse vrouw die vorige week door Turkije naar Nederland werd teruggestuurd omdat ze het voornemen zou hebben gehad zich in Syrië bij IS te voegen. De Turkse autoriteiten bevestigden aan persbureau Anadolu dat deze Leidse vrouw als gezocht geregistreerd stond bij Interpol, waardoor ze kon worden aangehouden en teruggestuurd.

De groep ouders claimt dat eerdere waarschuwingen over hun kinderen in de wind zijn geslagen waardoor zij wel de grens konden overschrijden.

Leidenaar Mohamed Nidalha is initiatiefnemer. Hij staat in contact met een groep van negen ouders en gezinsleden van Syriëgangers die zich, net zoals hij, niet gehoord voelt door de overheid. „Met een aanklacht tegen de staat krijg ik uiteraard mijn zoon niet terug, maar ik doe dit voor andere ouders. Ik wil dat zij in de toekomst niet hetzelfde hoeven mee te maken als wij”, zei hij tegen het ANP. Hij hoopt dat meer ouders zich in zijn verhaal herkennen en zich bij het initiatief aansluiten.

Zelf nam Nidalha naar eigen zeggen vergeefs contact op met de politie, de AIVD en de gemeente toen zijn zoon afgelopen zomer in Turkije zat met het plan zich bij IS te voegen. „De politie zei dat ze niks konden doen omdat hij meerderjarig is. De AIVD kwam zes weken later terug voor informatie en de gemeente gaf mij een folder mee over maatschappelijk werk. Ik begrijp er niets van, waarom hebben ze deze vrouw wel tegengehouden maar mijn zoon niet?”

Volgens Nidalha meten de autoriteiten met twee maten. „Zij is nog wel een stuk ouder dan mijn zoon. We komen nota bene uit dezelfde stad.” Volgens de vader was er in het geval van zijn zoon twee keer een kans om hem terug te sturen, als er een internationaal opsporingsbevel voor hem was uitgevaardigd. „Mijn zoon is in twee weken tijd twee keer aangehouden aan de Syrische grens.”

Inmiddels zit de zoon van Mohamed in Raqqa, de hoofdstad van IS, waar hij vermoedelijk strijdt. „Als je zoon bij IS terechtkomt, stort je wereld in. Zelfs als hij terugkomt, wat hij niet wil, zal hij nooit meer dezelfde zoon zijn.”

De gemeente Leiden beraadde zich dinsdagmiddag in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie nog op commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer