Kerk & religie

Raad van Kerken stuurt brief aan ministers over vluchtelingen

AMERSFOORT. Het vreemdelingenbeleid moet humaner worden. Dat bepleit de Raad van Kerken in een recent verstuurde brief aan de nieuwe minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Redactie kerk
14 April 2015 08:55Gewijzigd op 15 November 2020 18:09
De Raad van Kerken bepleit een humaner vreemdelingenbeleid
De Raad van Kerken bepleit een humaner vreemdelingenbeleid

De raad herinnert de bewindslieden aan eerdere voornemens van het kabinet om het vreemdelingenbeleid een menselijker invulling te geven. In de brief, waarvan de raad melding maakt in zijn gisteren verstuurde nieuwsbrief, worden concrete punten genoemd. Zo pleit de raad voor het werken aan een toekomstperspectief voor de vluchtelingen, van hun aankomst in Nederland tot en met de uiteindelijke beslissing over een asielaanvraag. Op dit moment zijn vluchtelingen uitgesloten van mogelijkheden van onderwijs, stages en vrijwilligerswerk.

De raad vraagt ook opnieuw om alternatieven voor detentie. Uitgeprocedeerde vluchtelingen krijgen dezelfde behandeling als criminelen. Volgens de brief zijn er andere invullingen mogelijk, zoals het invoeren van een meldingsplicht en garantstelling. Ook de invoering van opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers is in Nederland nog te beperkt.

Het recente kinderpardon heeft een flink aantal knelpunten weggenomen, aldus de raad. „Maar door de feitelijke wijze van invulling zijn een aantal zeer schrijnende situaties gebleven die alsnog om een humane oplossing vragen. In de implementatiewetgeving van de slachtofferrichtlijn van de Europese Unie is het garanderen van mogelijkheden voor 
veilige aangifte onvoldoende opgenomen.” En voor staatlozen zijn er te weinig oplossingen.

De situatie met betrekking tot asielzoekers van wie men veronderstelt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden is „verre van bevredigend”, aldus de raad. „Het is voor de betrokkenen de facto onmogelijk hun onschuld te bewijzen. Mensen krijgen vaak geen individuele behandeling, maar worden collectief veroordeeld omdat ze uit bepaalde landen afkomstig zijn. Er worden nog steeds asielzoekers uitgezet naar landen en regio’s die volgens betrouwbare bronnen als onveilig moeten worden beschouwd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer