Artsen zonder Grenzen redt bootvluchtelingen
RIJSWIJK (ANP). De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen gaat ook bootvluchtelingen redden uit zee. Begin volgende maand wordt een team gedurende een half jaar gestationeerd op en rond de Middellandse Zee. Dat heeft de hulporganisatie donderdag bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur.
„Europa heeft de rug gekeerd naar de mensen die vluchten voor een van de ergste humanitaire rampen van deze tijd”, aldus directeur Arjan Hehenkamp. „Zolang deze problemen niet worden opgelost door Europa, is het niet aan ons om onze ogen te sluiten.” Artsen zonder Grenzen werkt in het project samen met de stichting MOAS. Die heeft vorig jaar in zestig dagen tijd 3000 mensen uit de zee gered.
Met de boot van MOAS (Migrants Offshore Aid Station) zal een team van twintig mensen, onder wie twee artsen en een verpleegster van Artsen zonder Grenzen, reddingsacties gaan uitvoeren. De hulporganisatie steekt 1,7 miljoen euro in de missie.
MOAS is een initiatief van het Italiaans-Amerikaanse miljonairsechtpaar Regina en Christopher Catrambone. De stichting werd opgericht na de ramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa in oktober 2013, waarbij 366 asielzoekers verdronken. Dit paasweekend nog werden voor de kust van Libië en Italië in totaal bijna 2000 bootvluchtelingen gered die in gammele bootjes vanuit Noord-Afrika hun heil in het Westen wilden zoeken.