Onbegrip toestaan „onrechtmatige opsporing”
DEN HAAG (ANP). De verdediging in de vastgoedfraudezaak rond de Haagse makelaar Harry O. en zijn familieleden is verbolgen dat de Haagse rechtbank het „dubieuze” observeren van O. en het afluisteren van eerdere advocaten van de verdachten niet heeft afgestraft. Het Openbaar Ministerie komt daarom volgens de betrokken advocaten Michael Ruperti en Özlem Saki weg met „onrechtmatige opsporing”.
O., twee familieleden en twee Haagse advocaten worden beschuldigd van het op grote schaal witwassen van geld, oplichting, fraude en valsheid in geschrifte. Dat gebeurde volgens het OM in de periode 2005-2011. Er is voor meer dan 10 miljoen euro beslag gelegd.
Volgens de rechtbank in Den Haag is er in het onderzoek geen sprake geweest van „stelselmatige” observaties. Ze vallen onder de algemene taak van de politie, stellen de rechters. De observaties werden met een videocamera vastgelegd.
Ook vindt de rechtbank dat 39 gesprekken die tussen de verdachten en hun voormalige advocaten werden afgeluisterd, niet tot een sanctie voor het OM moet leiden. Het afluisteren van gesprekken tussen verdachten en hun advocaten is verboden. De rechters menen echter dat de „verdachten hiermee niet in hun belangen zijn geschaad”.
Ruperti en Saki, die twee hoofdverdachten bijstaan, vinden het „ronduit schandalig dat deze praktijken worden toegestaan”. „De officier van justitie geeft een gespecialiseerd observatieteam bewust een opdracht om iemand te achtervolgen, buiten de daarvoor geldende regels om”, benadrukt Ruperti. „Dan is er nog het opnemen, uitluisteren en niet-vernietigen van de afgeluisterde gesprekken met advocaten. Dit overtreden van de regels wordt allemaal met de mantel der liefde bedekt. Dit is een ontoelaatbare uitholling van de rechten van de verdachten.”
De rechtbank in Den Haag wil niet reageren, omdat het om een lopende zaak gaat.