ChristenUnie knuffelt katholieken
UTRECHT. Vallen ze elkaar in de armen of vallen ze elkaar af? Dat was de vraag woensdagavond in Utrecht tijdens de dertiende Groenlezing, georganiseerd door het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie.
De rooms-katholieke bisschop van bisdom Groningen-Leeuwarden, dr. Gerard de Korte, sprak de jaarlijkse lezing, die vernoemd is naar de protestantse politicus en evangeliebelijder Groen van Prinsterer, uit. Het was voor het eerst dat een rooms-katholiek dat mocht doen. De Korte beschouwde dat als „een vrucht van de positieve, oecumenische beweging. Waar we vroeger met verschil- len begonnen, starten we vandaag met de overeenkomsten.”
De belangrijkste boodschap van de bisschop was dat het christelijk sociaal denken en het katholiek sociaal denken elkaar kunnen versterken. Maar De Korte schuwde ook niet om verschillen tussen protestanten en rooms-katholieken aan te stippen. De bisschop vindt dat protestanten te individualistisch denken en te weinig oog hebben voor de universaliteit van de kerk. Oog hebben voor die universaliteit kan volgens hem heel bemoedigend zijn. Het kan dan wel minder gaan met de kerk in West-Europa, maar wereldwijd gezien groeit de kerk nog steeds.
De Korte bepleitte een katholieke ChristenUnie met het apostolicum en de belijdenis van Nicea als grondslag.
Hoe zou het verhaal van De Korte vallen? Daar waren de organisatoren wel benieuwd naar. Rooms-katholieken zijn welkom in de ChristenUnie; ze doen op verschillende niveaus ook actief mee. Maar niet iedereen is daar blij mee.
Maar van die weerstand viel gisteren weinig te bespeuren. De Korte kreeg al een langdurig en warm applaus toen hij zijn rede had uitgesproken. En de directeur van het wetenschappelijk instituut, Wouter Beekers, verklaarde daarna: „Monseigneur, hartelijk dank voor deze mooie lezing. Mooi dat u aansloot op onze discussie over de grondslag. Mooi dat u ons de bruidsschat van het katholiek sociaal denken voorhield.”
Na de pauze vroeg Beekers als eerste of het aanvaarden van de bruidsschat betekent dat rooms-katholieken en de ChristenUnie in gemeenschap van goederen getrouwd zouden zijn. Dat is volgens De Korte niet het geval. De twee vormen van sociaal denken moeten wat hem betreft naast elkaar blijven bestaan. Het katholiek sociaal denken is volgens De Korte ook breder inzetbaar dan in christelijke politiek. Hij wees erop dat belijdende rooms-katholieken bijna in alle politieke partijen actief zijn. Daar sprak de bisschop geen negatief oordeel over uit. Hij benadrukte ook dat in andere landen waar geen christelijke partij bestaat, christenen wel deelnemen aan de politiek. „Getrouwd, maar onder huwelijkse voorwaarden”, constateerde Beekers vervolgens droogjes.
Tijdens de discussie kwam geen enkele aanwezige met kritiek op De Korte. Ook ChristenUnie-Kamerlid Dik uitte haar dankbaarheid voor betrokkenheid van rooms-katholieken.
Van trouwen in gemeenschap van goederen is pas sprake als er kerkelijke eenheid is, zo zei een aanwezige. Voorlopig blijft het dus bij knuffelen.